Hlavní obsah

V Bosně se našly v masových hrobech další oběti války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarajevo

Při obnoveném pátrání v masovém hrobě Jakarina kosa na západě Bosny našli experti během čtyř měsíců dalších 622 kosterních pozůstatků a kompletní ostatky dvou lidských těl. Informují o tom bosenská média, která citují mluvčí Ústavu pro pohřešované osoby Lejlu Čengičovou.

Foto: Profimedia.cz

Forenzní experti zkoumají ostatky v bosenském dole Tomašica. (záběr z roku 2013)

Článek

Předpokládá se, že jde o pozůstatky civilních oběti bosenské a chorvatské národnosti z oblasti města Prijedoru zavražděné na počátku války v Bosně a v Hercegovině, která probíhala v letech 1992 až 1995.

Podle Čengičové byly nálezy odeslány k analýze DNA, aby se zjistilo, zda ostatky patří i dalším, dosud neobjeveným obětem.

Masový hrob v rudném dole Jakarina kosa odborníci našli a prohledali už v roce 2001, kdy z něj exhumovali ostatky 373 lidí. Expertizy zjistily, že toto místo je spojené s dalším masovým hrobem v oblasti, rudným dolem Tomašica, kde byly v roce 2013 objeveny ostatky 435 lidí. Ukázalo se totiž, že pozůstatky části obětí se nacházejí na obou místech, což znamená, že byly převáženy ve snaze zahladit stopy po zločinech.

Čengičová uvedla, že exhumace v obou dolech mohou v budoucnu pokračovat. Podle Ústavu pro pohřešované osoby stále chybí zhruba dvě stovky obětí, které by tam mohly být.

V Prijedorsku srbská strana spáchala velké množství válečných zločinů. Nacházely se tam i nechvalně známé zajatecké tábory Omarska, Trnopolje a Keraterm, kde byli zajatci trýzněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám