Hlavní obsah

V bojích na východě Ukrajiny trpí civilisté, upozorňuje AI

Kyjev

Mezinárodní nevládní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) ve zprávě o situaci na východu Ukrajiny upozornila na hrůzy krveprolití, jaké prožívají místní civilisté, vystavení nevybíravému ostřelování z obou znepřátelených stran.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Civilisté u Doněcku

Článek

Separatisté i ukrajinské vládní síly odpalují neřízené rakety, dělostřelecké granáty a minometné miny do obytných čtvrtí, což „představuje porušení mezinárodního humanitárního práva a možná i válečné zločiny”, uvedl ředitel evropských programů AI John Dalhuisen.

"Výzkum AI v terénu přinesl hrůzné důkazy o civilistech zabitých v posledních dnech oběma stranami krvavého konfliktu v Doněcku a Debalcevě," praví se ve zprávě. Důkazy aktivisté shromáždili bezprostředně po ostřelování, opírají se také o rozhovory s očitými svědky a zraněnými oběťmi v nemocnicích.

Zmíněné incidenty se týkají například zásahu lidí čekajících ve frontě na humanitární pomoc v hlavní povstalecké baště Doněcku, anebo nevybíravého ostřelování domů a ulic Debalceve, které kontrolují vládní síly. Jen od čtvrtka bylo na východu Ukrajiny zabito více než 25 civilistů.

V pátek 30. ledna v Doněcku výbuch zabil šest lidí čekající na humanitární pomoc; pět zemřelo na místě, šestý podlehl zraněním v nemocnici. Mnoho dalších bylo zraněno.

Naštěstí vystoupil z řady

Podle svědků nepředcházelo výbuchu žádné varování. Před distribučním místě čekalo na potraviny okolo dvou stovek lidí. Výbuch připravil některé oběti o části těl; jejich kusy visely na lucerně vzdálené 15 metrů.

Výzkumník AI navštívil místo neštěstí a hovořil se dvěma těžce raněnými. Dvaaosmdesátiletá vdova Valentina Cygankovová utrpěla zásah střepinou do zad a pravé ruky. Má velmi malou penzi a zrovna si udělala přestávku ve své práci metařky, aby si vyzvedla potraviny z pomoci.

Podle odhadů OSN si konflikt od dubna vyžádal více než 5100 obětí. Kyjev tvrdí, že jen během ledna v povstalecké palbě zahynulo 112 civilistů, zatímco podle separatistů prý ukrajinské síly zabily 242 civilistů.

Dvaačtyřicetiletý Sergej Majdan ztratil mnoho krve poté, co ho střepina zasáhla do tváře, vyrazila polovinu zubů a zranila levou ruku. "Naštěstí jsem vystoupil z řady, jinak bych byl mrtvý," řekl.

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) odhadli, že nejspíše vybuchl náboj odpálený z houfnice ráže 122 milimetrů, a to z pozic ukrajinských vládních síl.

Při jiném incidentu přišli další dva lidi o život 29. ledna na tržišti v Doněcku. Vážně zraněný Sergej Fjodorov (38) uvedl, že zazněly dvě exploze: "Po prvním výbuchu, který nastal na ulici kousek ode mne, jsem slyšel lidi křičet, že jsou zraněni. Běžel jsem jim na pomoc, když mě zasáhl druhý výbuch. Svalil jsem se na zem a cítil jsem, že krvácím." Fjodorov byl zraněn do tváře, levé ruky a nohy.

Zástupce AI hovořil rovněž s dvěma ženami ve věku 64 a 77 let, které utrpěly těžká zranění při zásahu jejich příbytků 30. ledna. "Ohnivá koule proletěla oknem a roztříštila mi ruku," řekla starší žena.

Uvízli v kapse u Debalceva

Tisíce lidí uvízly ve městě Debalcevo, důležitém železničním uzlu, přeměněném ukrajinskými silami v pevnost, která je pod neustávající palbou proruských separatistů, snažících se město dobýt. Počet obyvatel se z 25 000 ztenčil na asi 7000 a ukrajinské síly tvrdí, že od 28. ledna evakuovaly dalších více než 2000 lidí. Jediná cesta z města je však nepřetržitě ostřelována, a tak je nebezpečné pokoušet se o útěk.

Podle náčelníka místní policie bylo 31. ledna zabito 12 civilistů při raketovém útoku a 1. února dalších sedm utrpělo smrtelná zranění v dělostřelecké palbě.

"Je šokující, nakolik chybí základní snaha ochránit civilisty. Obě strany musí ihned přestat s ostřelováním obydlených míst. Mezinárodní společenství by mělo zvýšit tlak, aby tak učinily," apeloval představitel Amnesty International Dalhuisen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám