Hlavní obsah

V Berlíně pochodovali příznivci i odpůrci AfD

– Berlín

Berlínské ulice v neděli zaplnily tisíce příznivců a odpůrců opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD). Zastánci AfD zamířili k Braniborské bráně pod heslem Za lepší Německo. Odpůrci, jichž přišlo asi 20 000, je označovali za nové nacisty, kteří nemají dostat prostor. Do akce bylo nasazeno asi 2000 policistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace příznivců a odpůrců AfD v BerlíněVideo: AP

 
Článek

Pochod několika tisíc stoupenců AfD začal před hlavním nádražím, odkud zamířili k Braniborské bráně. Protivládní demonstrace AfD, třetí nejsilnější strany ve Spolkovém sněmu, se koná pod hesly „Za svobodu a demokracii” a „Budoucnost Německa”. Její organizátoři původně počítali až s 10 000 účastníky, dnes ale počet demonstrantů odhadli na 5000. List Der Tagesspiegel a další média uvádějí, že do pochodu se zapojilo kolem 2000 lidí.

"Vláda islámu v Německu je vládou zla," řekla směrem k protestujícím ještě před zahájením pochodu poslankyně AfD Beatrix von Storchová.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Zastánci AfD se sešli před nádražím. Dali najevo odpor islámu.

U Braniborské brány vystoupilo s projevy vedení strany v čele s předsedy Jörgem Meuthenem a Alexanderem Gaulandem. Jeden z demonstrantů vylezl na sloup s reproduktory a odpojil je, uvedl týdeník Der Spiegel. Jinak ale policisté obě skupiny odkázali oddělit.

Do akcí namířených proti pochodu AfD se přitom zapojily tisíce lidí, možná až 20 000. Registrováno bylo 13 protidemonstrací.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Pochod zastánců AfD

Hesla proti AfD byla vyvěšena také na lodích plujících po řece.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Odpůrci AfD na jedné z lodí

Odpůrci také přijeli s mobilním sound systémem, kde hrálo techno připomínající slavnou Love Parade. Před vozem byl transparentem Žádný taneční parket pro nacisty a Pryč s AfD.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Pochod odpůrců AfD

Větší rozruch než berlínské pochody však vyvolalo řádění fotbalových fanoušků v Mannheimu a v Chotěbuzi, kteří odpalovali pyrotechniku a zapalovali dýmovnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám