Hlavní obsah

V Bělorusku začala jednání o příměří na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

V Minsku začala v pátek po poledni jednání o příměří na východě Ukrajiny, jichž se účastní zástupci Ruska, Ukrajiny, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ukrajinské síly zatím nedostaly rozkaz přerušit boje. Uvedla to běloruská redakce rádia Svoboda.

Foto: ČTK/AP

Hlavní ukrajinský vyjednavač, exprezident Leonid Kučma (vpravo), přichází na jednání v Minsku.

Článek

Ukrajinskou stranu na jednání zastupuje bývalý prezident Leonid Kučma, který na úvod řekl: „Přijeli jsme kvůli míru. Nejdůležitější je příměří, je třeba přestat zabíjet jeden druhého.“

Kučma ale neodpověděl na dotaz novinářů, zda když mluví o mírovém plánu, má na mysli Putinův sedmibodový, který jsou ochotni přijmout separatisté.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Průlomem je účast separatistů na jednání, kterou dosud Kyjev odmítal. Přijel tak premiér samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Aleksandr Zacharčenko a vůdce Luhanské lidové republiky (LNR) Igor Plotnickij. Podle rádia Svoboda dorazili i vicepremiér DNR Andrej Purgin a předseda nejvyššího sovětu LNR Aleksej Karjakin.

Jednání se dále účastní ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov a zástupci OBSE.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek slíbil, že když schůzka začne a podepíše se první dohoda o přijímání postupných kroků vedoucích k míru, nařídí ukrajinským silám přerušit boj. Pokud to udělá, jsou zástupci separatistů ochotni tento krok udělat též.

Reklama

Výběr článků

Načítám