Hlavní obsah

V Belgii odsoudili džihádisty z Verviers, padl i trest 16 let vězení

Brusel

Soud v Belgii v úterý uložil tresty od osmi do šestnácti let vězení členům buňky muslimských radikálů odhalené v loňském roce ve městě Verviers. Uvedla to agentura Reuters. Má se za to, že buňku řídil muž, který také organizoval teroristy v Paříži.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Soudce Pierre Hendrickx

Článek

Prokuratura žádala pro čtyři hlavní podezřelé z celkem sedmi obžalovaných trest v délce deseti až osmnácti let, ale soud byl nakonec shovívavější. Podle soudce Pierra Hendrickxe chtěli teroristé zaútočit na bruselském letišti Zaventem.

Belgická policie skupinu pozatýkala po loňském útoku v redakci magazínu Charlie Hebdo v Paříži, kde islámští radikálové povraždili 17 lidí.

Buňku podle vyšetřovatelů řídil Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který organizoval teroristy, kteří loni na podzim rozpoutali masakr v Paříži a zabili 130 lidí. Abaaouda posléze francouzská policie zabila při zátahu na pařížském předměstí Saint-Dennis. [celá zpráva]

Existuje přitom spojnice i mezi teroristy z Paříže a skupinou, která letos v březnu odpálila bomby na bruselském letišti a v metru a zabila více než 30 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám