Hlavní obsah

V Bavorsku končí „první přikázání“

Právo, Vladimír Plesník

Bavorsko rovná se Křesťanskosociální unie (CSU) a CSU je totéž co Bavorsko. Tato jednoduchá a neochvějná rovnice, jíž se také říká „první přikázání“, se potvrzovala ve volbách po celá desetiletí. V neděli nejspíš vezme za své.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Předseda CSU Horst Seehofer

Článek

„CSU přijde o absolutní většinu, přičemž otázka zní, zda jenom protentokrát, anebo už pokaždé,“ podotkl list Süddeutsche Zeitung.

Průzkumy veřejného mínění totiž poměrně jednoznačně předznamenávají dramatický a strmý pád CSU – na 34 procenta ze 47,7 procenta před pěti lety. Tak má dopadnout nedělní hlasování o složení zemského parlamentu v majestátní budově nad řekou Isar, odkud je velkolepý výhled na Mnichov. Političtí seizmologové neváhají už v předstihu hovořit o zemětřesení. S tím, že takový výsledek by jinde v Evropě vyvolal jásot.

V obdobích 1946 až 1950, 1962 až 2008 a 2013 až 2018 se CSU obešla bez koaličního partnera a Edmund Stoiber (77) panoval v letech 2003 až 2007 dokonce s dvoutřetinovou většinou. „CSU jako de facto všemocná státostrana má Bavorsko hodně pevně v rukou, a to od ministerského předsedy až po školníka v horské vesničce. Chová se jako kultivovaná HZDS,“ řekl mi před lety jeden německý diplomat z pražské ambasády v narážce na Vladimíra Mečiara (76) a jeho hnutí.

HDP na zaměstnance: Bavorsko 78 830 eur, SRN 73 680 eur
Míra nezaměstnanosti: Bavorsko 2,8 procenta, SRN 5 procent
Zadlužení: Bavorsko 15 miliard eur, Severní Porýní 172 mld. eur
Výdaje na spotřebu: Bavorsko 283 mld. eur, Sársko 19 mld. eur
V Bavorsku žije 4225 milionářů (v eurech)
Ročně se tam vypije 2,19 mld. litrů piva
V zemi se chová 3,1 miliónu kusů skotu

Statek nemá dědice

Je krátce před půl šestou ranní a na statku rodiny Peipových jižně od Norimberku jsou lidé už na nohou, protože 75 krav se musí podojit. Ostatně jako každé ráno a večer poslední tři desetiletí. Gerhard Peipp (63), hlava rodu i podniku, přihlíží, jak to v okolí vzdává jeden statek za druhým, protože je ničí dřina, nízké výkupní ceny mléka a cenový dumping u masa.

Peipp to odjakživa, jak říká, „u urny házel CSU“. Letos podpoří protestní Alternativu pro Německo (AfD). „Vytáčí mě, jak se peníze z našich daní, tedy nesmlouvavě vydřené, cpou horem dolem do migrantů,“ řekl.

Když se ho reportérka televize Bayerischer Rundfunk ptá, co mu na nich nejvíc vadí, odpovídá lakonicky: „Zahálka.“ V očích chlapa s tváří rozbrázděnou vráskami a rukama jako lopaty je vychytralé, státem placené nicnedělání snad nejohavnějším hříchem.

AfD a Zelení hitem

Peippovi nemají hospodářství komu předat. Dcera Evi Beyerová (37) pracuje jako

vychovatelka v Norimberku a s manželem instalatérem mají čtyři děti. Cizinci ani muslimové jí nevadí. „Ve velkoměstě se na ně nahlíží jinak,“ připouští s tím, že se odvrátí od CSU a přikloní se k Zeleným. Oceňuje je za tažení proti automobilovému průmyslu – a to bez ohledu na fakt, že výroba aut, ona pojistka bavorského blahobytu, zajišťuje přímo 200 tisíc pracovních míst a 400 tisíc dalších mezi dodavateli.

Právě AfD, která se s deseti procenty poprvé probojuje do zemského sněmu, a Zelení, kteří s 19 procenty zdvojnásobí zisk, se mají stát skutečnými vítězi nedělních voleb.

Katrin Ebnerová-Steinerová (28), šéfka AfD v Deggendorfu, nepochybuje o tom, že voliče jim nezískává jen kritika uprchlické politiky. Vypráví o tom, jak poslanec CSU zaměstnal manželku ve své kanceléři a jak firma místního politika CSU – stavebního podnikatele – získala tak obří státní dotaci na výstavbu ubytovny pro běžence, že by ji „museli postavit ze zlata“. „Tak to u nás chodí. CSU není nic jiného než sdružení akcionářů. Všichni si smějí postavit plot vysoký nanejvýš 1,5 metru. Ale když jsi v CSU, může být kliďánko i dvoumetrový,“ řekla politička v týdeníku Der Spiegel.

Reklama

Výběr článků

Načítám