Hlavní obsah

V Austrálii zadrželi osmého podezřelého z útoků v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BRISBANE

Policie zadržela v souvislosti s rozsáhlým vyšetřováním zmařených pokusů o teroristický útok v pátek a v sobotu v Londýně a v Glasgowě další osobu. Celkem je zatčeno už osm osob. Sedmadvacetiletý muž byl zadržel na letišti v australském Brisbane.

Článek

Snažil se Austrálii opustit. Podle policistů muž pracoval v jedné z nemocnic ve státě Queensland. Muž je indický lékař.

Podle policejních zdrojů je jedním z dosud osmi zadržených irácký lékař Bilál Abdulla, který pracoval v nemocnici ve Skotsku.

Dokončil studium medicíny v roce 2004 v Bagdádu a v Británii měl registrovanou zdravotní praxi. Mezi zadrženými je i další lékař Muhammad Aša, který vystudoval medicínu v Jordánsku a také jeho manželka.

Dva podezřelé zadrželi britští policisté už během dne.  Jde o dva muže ve věku 25 a 28 let, jeden byl zatčen v Houstonu a jeden ve Staffordshiru. [celá zpráva]

Zatýkání začalo v sobotu

První dva podezřelí byli zadrženi v sobotu, když vjeli s jeepem plným benzínu do haly glasgowského letiště. Lehce se zranili, nikomu jinému se nic nestalo.

Týž den byli zadrženi dva u Sandbachu v hrabství Cheshire. Pátý podezřelý byl zadržen v neděli v Liverpoolu.

Teroristé se pokusili o tři útoky. V centru Londýna v pátek nechali dvě auta plná kanystrů s benzínem a hřebíky. Obě nálože byly zneškodněny, aniž by stačily vybuchnout.

V Británii platí zvýšená bezpečnostní opatření. Policisté se tak zcela jinak dívají i na události, které s terorismem nesouvisí. V pondělí zemi například vyděsily exploze v chemické továrně v Ribbletonu.

Odpoledne bylo také na dvě hodiny zavřeno londýnské letiště Stansted kvůli podezřelému zavazadlu u terminálu. Muž, který se k němu vrátil, musel k výslechu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám