Hlavní obsah

V Aténách vypukly nepokoje kvůli krizovým škrtům

Atény
Aktualizováno

Zranění řeckého odborového předáka Giannise Panagopoulose si vyžádaly páteční protesty před budovou řeckého parlamentu v Aténách namířené proti plánovaným škrtům, kterými chce vláda bojovat proti rozpočtové krizi, v níž se země ocitla.

Článek

Předseda odborové unie GSEE Panagopoulos byl zraněn poté, co na něj demonstrující zaútočili lahvemi a holemi, cituje svědka události agentura DPA.

Policie uvedla, že do ulic řecké metropole vyrazilo asi 12 000 protestujících, kteří zamířili k sídlu pralamentu. Demonstranti na policii házeli kameny, ta odpověděla nasazením slzného plynu. Během demonstrace  zapálili vlajku Evropské unie. Žádná vážná zranění zatím nejsou hlášena.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Demonstranti vyrazili do ulic Atén, aby protestovali proti plánovaným rozpočtovým škrtům.

Kromě demonstrace postihla v pátek Atény i předem neohlášená stávka. Dotkla se škol, nemocnic, veřejné dopravy a letiště. Další vlna protestů přichází poté, co výzkumy veřejného mínění ukázaly, že se občanům nelíbí plánované zvýšení daní, zmrazení růstu penzí a snížení odměn státním zaměstnancům, Demonstrantům se nelíbí další vládní úsporná opatření na podporu ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám