Hlavní obsah

Útok nožem z Villejuif byl teroristický čin, oznámila policie

Útočník, který v pátek ve městě Villejuif jižně od Paříže zabil nožem člověka a další dva zranil, při činu provolával Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Uvedla to prokuratura v Créteil, která dosud měla případ na starosti s tím, že případ se bude vyšetřovat jako teroristický čin.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouští policisté na místě činu

Článek

Dvaadvacetiletý konvertita k islámu Nathan C., jehož policie zastřelila, napadal nožem kolemjdoucí v parku ve Villejuif za pokřiků „Alláhu akbar“. Zabil jednoho muže a vážně poranil dvě ženy. Nejdřív ušetřil prvního kolemjdoucího, který řekl, že je muslim a dokázal odříkat modlitbu.

„Poté útočník páchal extrémní násilí s extrémním odhodláním,“ řekla prokurátorka Laure Beccuauová. Případu, který byl dosud vyšetřován jako běžný kriminální čin, se proto ujímá národní protiteroristická prokuratura (Pnat).

Muž ve Francii útočil nožem na náhodné kolemjdoucí, jeden mrtvý

Evropa

Mladík byla ale do loňského května v péči psychiatrického zařízení.

„Jakkoli jsou prokázány závažné duševní potíže pachatele, vyšetřování posledních hodin umožnilo konstatovat určitou radikalizaci podezřelého a organizovanou přípravu na jeho přechod k činu,“ uvedla protiteroristická prokuratura v tiskové zprávě. Zároveň považuje za prokázané, že vražedný čin byl promyšlený a měl za cíl „vážně narušit veřejný pořádek zastrašováním nebo terorem“.

 Byl to teror

Beccuauová řekla, že psychické problémy, jimiž útočník trpěl, nejsou dostatečným důvodem pro to, aby se dalo vyloučit spáchání teroristického činu. Prokurátorka dodala, že vyšetřovatelé rovněž zkoumají telefonní hovory útočníka a obsah jeho počítače.

Nathan C. se podle prokuratury narodil v roce 1997 na pařížském předměstí Lilas. Mezi jeho věcmi vyšetřovatelé našli náboženské texty i výtisk koránu. K islámu konvertoval „v květnu nebo červenci 2017“, uvedli vyšetřovatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám