Hlavní obsah

Útok dodávkou v Barceloně si vyžádal nejméně 13 obětí a stovku zraněných

Barcelona
Aktualizováno

Dodávka najela ve čtvrtek odpoledne do lidí na známé ulici La Rambla v centru Barcelony. Katalánský ministr vnitra potvrdil, že útočníci zabili 13 lidí, dalších 80 je zraněných, z toho 15 je ve vážném stavu. Policie incident vyšetřuje jako teroristický útok. Zadržela dva podezřelé, další člověk byl na útěku zastřelen policií v městečku Sant Just Desvern, uvedl katalánský list La Vanguardia. Podle stanice Al-Džazíra se k útoku přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Situace krátce po útoku dodávkou v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

Skupina útočníků měla podle médií pronajaté dvě dodávky, z nichž použili jen jednu, po útoku ujížděli osobním autem Ford Focus, ze kterého stříleli na zasahující policisty.

„Můžeme potvrdit, že bylo zabito 13 lidí,” uvedl na Twitteru katalánský ministr vnitra Joachim Forn. Počet obětí může podle něj ještě narůst.

K útoku se přihlásili radikálové z Islámského státu, nicméně organizace v poslední době označuje za své všechny podobné akce.

Záměna identity

Původně se uvádělo, že jedním ze zdržených je muž marockého původu jménem Driss Oukabir, který si ve městě Santa Perpetua de Mogoda pronajal dodávku, s níž se útočilo. Jeho pas byl nalezen ve voze, ale poté, co policie jeho identitu zveřejnila, se sám přihlásil na stanici s tím, že mu byly odcizeny doklady. Ukradl mu je zřejmě jeho mladší bratr Moussa, kterému je 18 let a bydlí v Barceloně, napsal server listu La Vanguardia.

Útočník z místa činu utekl pěšky, ale pak zřejmě použil ještě další auto. Policie uvedla, že najel na kontrolním stanovišti u La Rambly do policisty, kterého zranil, poté byl zadržen.

Policie také potvrdila přestřelku na jiném kontrolním stanovišti na okraji Barcelony směrem na Sant Just Desvern. Veřejnoprávní televize RTVE uvedla, že krátce po Oukabirově zadržení těsně před osmou hodinou srazil bílý focus dva policisty. Podle zdrojů televize posádka focusu unikala a střílela na policisty, které zranila.

Jeden z mužů byl po přestřelce nalezen ve městě Sant Just Desvern, které sousedí s Barcelonou. Podlehl střelným zraněním.

Na Twitteru se objevily záběry ze zadržení jednoho z podezřelých mužů.

Policie také pátrala po druhé dodávce. Ta byla podle TV3 objevena 60 kilometrů od Barcelony u města Vic.

Podle místní televize se jeden nebo dva ozbrojení muži po útoku dodávkou údajně zabarikádovali v turecké restauraci Bar Luna de Istanbul, to se ale nepotvrdilo.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová Novinkám sdělila, že resort zatím nemá informace o identitě oběti či zraněných. Obeslal podle ní všechny české turisty v oblasti, kteří se zaregistrovali v systému DROZD. „Komunikujeme se španělskými úřady,” uvedla v půl osmé večer.

Bílá dodávka vjela krátce po 17. hodině do chodců na přechodu u křižovatky s Carrer Bonsucces u severního konce ulice. Pokračovala po ulici La Rambla několik set metrů, byť jde o pěší zónu. Nakonec narazila do kiosku, uvedl list The Independent. Vozidlo srazilo dvě desítky lidí, kteří zůstali ležet na zemi. Podle záběrů z videa jsou mnozí zraněni vážně. Místní nemocnice vyzvaly obyvatele, aby přišli darovat krev.

Foto: Oriol Duran, ČTK/AP

Medik ošetřuje zraněného člověka poté, co bílá dodávka vjela do davu v turisticky známé ulici La Ramba v Barceloně.

Dvacetiletý student Marc Esparcia řekl BBC: „Zazněl velký hluk a každý se utíkal schovat.“ On sám utekl do kavárny Starbucks. K místu incidentu uvedl: „Bylo tam moc lidí, moc rodin. Je to jedno z nejnavštěvovanějších míst v Barceloně. Myslím, že sraženo bylo několik lidí. Bylo to hrozné, vypukla panika. Děs.“

Foto: Reuters

Žena se snaží pomoci zraněným po atentátu v Barceloně.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Policisté uzavřeli ulici La Rambla v centru Barcelony poté, co tam dodávka najela do lidí

Ulice byla uzavřena a centrum města evakuováno. Provoz metra byl přerušen. a vyklizeno několik stanic u náměstí. Nejezdí ani vlaky a autobusy. Ministerstvo vnitra vyzvalo lidi v oblasti, aby ji neopouštěli, dokud jim neřeknou, že mohou odejít.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Španělský policista na ulici La Rambla v Barceloně, kde najela dodávka do lidí.

Foto: Oriol Duran, ČTK/AP

Zraněná žena je nesena z místa, kde řidič v bílé dodávce vjel do davu v turistický známé ulici La Ramba v Barceloně.

La Rambla je turisticky oblíbená třída v centru katalánské metropole. Začíná na náměstí Katalánie (Plaça de Catalunya) a vede až do přístavu.

Foto: Mapy.cz

Ulice La Rambla v centru Barcelony

Foto: Profimedia.cz

Frekventovaná a turisty oblíbená třída La Rambla v centru Barcelony

La Rambla

Proslulé korzo La Rambla je hlavní turistickou tepnou historického centra Barcelony. Je oblíbeným místem turistů i místních obyvatel, kde to žije ve dne v noci. Jeho pěší zóny jsou pověstné květinovými trhy, happeningy, obrovským množstvím luxusních obchodů a restaurací, ale i dostupných kaváren a fastfoodů.

Bulvár se táhne kilometr a půl od Katalánského náměstí s fontánami až k přístavu, kde se nachází nábřeží s molem a dominantním vysokým podstavcem se sochou Kryštofa Kolumba. Jeho název La Rambla (Las Ramblas) pochází ze starého arabského slova ramla, což znamená písčina nebo písečný břeh.

Původně byla La Rambla korytem potoka, který tekl podél městských hradeb. Ty se postupem času stávaly těsnými a bylo potřeba je rozšířit. Tím se z ní stala ulice vedoucí středem města. Nacházejí se zde kláštery, paláce a univerzitní budovy, například Královská akademie věd a umění či opera Liceu.

Na Ramble je i nejzajímavější ze všech barcelonských tržnic - secesní tržnice La Boquería. Uprostřed ulice zůstala široká promenáda, která byla později osázena stromy a květinami vybraných barev a dala ulici nezapomenutelný kolorit a současnou podobu.

Na klikatící se ulici, která je páteří nejen barcelonského přístavu, ale celého města, se odehrává vše podstatné: trhy, politické mítinky, oslavy národních svátků i vítězství ve fotbale.

Zdroj: ČTK

Výběr článků

Načítám