Hlavní obsah

Útočníci pořezali v Maďarsku romskou rodinu břitvou

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Muž s břitvou zaútočili v noci na úterý na dům ve městě Abádszalók na východě Maďarska, kde spala romská rodina. Pronikl dovnitř oknem a dvě osoby pořezal břitvou. Napadení byli s vážnými zraněními na krku, hrudi a nohou převezeni do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ostatní obyvatelé se vzbudili a pachatele zadrželi. Jak pro agenturu MTI uvedl místopředseda celostátní romské samosprávy László Rostás dítěti, které spalo mezi rodiči se naštěstí nic nestalo.

"Obyvatelé domu zadrželi pachatele, který už v minulosti Romům vyhrožoval. Pachatel by rovněž zraněný," uvedl Rostás. Mluvčí policie Zita Szabóová potvrdila, že policie zahájila trestní stíhání ve věci pokusu o vraždu. "Pachatelem je 46letý muž, který je momentálně hospitalizovaný," uvedla mluvčí.

V Maďarsku se množí útoky na Romy

V posledním období se v Maďarsku množí útoky na Romy. V dubnu zaútočili neznámí pachatelé zápalnou lahví na dům romské aktivistky Lídie Horváthové v maďarské obci Tatárszentgyörgy v centrální části země. Interiér domu je zcela zničený.

V listopadu 2008 hodili do domu ve jihomaďarském městě Pécs granát, který zabil romský manželský pár. Protiromské nálady se v zemi vyhrotily po vraždě rumunského házenkáře ve městě Veszprém. Za vraždou stál gang místních Romů.

Na romskou rodinu útočili pachatelé i v Česku. Do domu ve Vítkově hodili zápalné láhve a policie stákle unikají. Dvouletá dívka byla vážně popálená a stále je v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám