Hlavní obsah

Utečence na ubytovnách střeží neonacisté, zjistila německá televize

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německým neonacistům se podařilo infiltrovat utečenecké tábory po celé zemi. Pracují tam jako strážní, ale i jako správci budov, a jsou tak v dennodenním kontaktu s migranty. Ve své reportáži na to upozornila veřejnoprávní televize ZDF.

Článek

Štáb německé televize ukázal, jak se sympatizanti krajní pravice často tváří, že migranty chrání, po večerech ale přidávají na internetové sociální sítě rasistické a xenofobní příspěvky.

Například za bezpečnost azylantů v ubytovně v Hidelbergu na jihu země zodpovídal aktivní člen nechvalně známé neonacistické skupiny Sturm 18.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na videu, jehož část ZDF odvysílala, člověk, který má běžence chránit před rasistickými útoky, zpívá o tom, že je krajně pravicový extremista. „Všichni jsme náckové, náckové, náckové...,“ křičí z plného hrdla.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Budova pro uprchlíky v obci Waltrop v západním Německu, kterou neznámí pachatelé v noci na úterý počmárali hákovými kříži.

Chráníme loudily o azyl

Další případ neonacisty v azylovém domě němečtí reportéři odhalili v saském Hidenau. Jeden z členů ochranky místní ubytovny na internetových sociálních sítích pravidelně zveřejňoval propagandu německé krajně pravicové strany NPD a migranty nazýval „loudily o azyl“.

To zaměstnanec hlavního hostelu pro migranty v Drážďanech své rasistické postoje vyjadřoval zcela veřejně. Kromě jiného si na Facebooku založil stránku a pojmenoval ji NAZI, což vykládal jako zkratku německého hesla „nepřizpůsobivý k islamizaci“.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti čekají v registračním středisku v německém Pasově.

Lenoši z Kosova

Na podezřelé zaměstnance německých azylových ubytoven upozornil už minulý týden britský deník The Telegraph. Jeho reportéři mluvili s potetovanými zaměstnanci ubytovny v saském Freitalu, kteří o sobě hovořili jako o bývalých členech motorkářského gangu a hlasitě si stěžovali na „lenost“ migrantů.

Tvrdili, že žadatelé o azyl „neprojevují vůli integrovat se do německé společnosti”, a že většina z nich nepochází z válkami zasažených zemí, nýbrž z Balkánu, povětšinou z Kosova.

Právě tak přitom znějí hlavní argumenty německé krajní pravice, která se snaží rozdmýchávat protipřistěhovalecké nálady.

Spiknutí? Ne, neschopnost úřadů 

Zaměstnávání neonacistů podle zjištění ZDF nejspíš není výsledkem koordinované akce, ale spíš důsledkem laxnosti německých úřadů. Uchazeče o práci prý dostatečně neprověřuje.

Německá televize zmiňovanou reportáž odvysílala v době, kdy se xenofobie ve stále větší míře projevuje i mezi širokou veřejností. Tradičního pondělního pochodu Pegidy, tedy organizace Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu, se zúčastnilo 20 tisíc lidí, což je největší účast za posledních několik měsíců.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Příznivci Pegidy

Nezůstává navíc jen u pochodů a demonstrací. Německé úřady už letos zaznamenaly téměř 500 útoků na zprovozněné či plánované ubytovny pro migranty, což je oproti loňskému roku téměř třikrát více.

Dvě třetiny útoků přitom podle německého ministra vnitra Thomase de Maizièrea provedli lidé z bezprostředního okolí napadených budov bez kriminální minulosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám