Hlavní obsah

USA, Rusko, OSN a EU odsoudily plány Izraele na výstavbu bytů v Jeruzalémě

Novinky, DPA,
Moskva

Takzvaný blízkovýchodní "kvartet", tedy USA, Rusko, EU a OSN, který jednal v pátek v Moskvě o obnovení mírového procesu na Blízkém východě, vyzval Izrael, aby zmrazil veškerou výstavbu na okupovaných územích. Vyzval také obě strany k urychlenému obnovení mírových rozhovorů.

Článek

V Moskvě jednali generální tajemník OSN Pan Ki-mun a ministři zahraničí USA, Ruska a EU Hillary Clintonová, Sergej Lavrov a Catherine Ashtonová.

Odsoudili také plány na výstavbu bytů ve východním Jeruzalémě, které zablokovaly obnovení mírového procesu na Blízkém východě. [celá zpráva]

Když se minulý týden americký viceprezident Joe Biden pokoušel obnovit alespoň nepřímá mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci, která měly zprostředkovávat Spojené státy, izraelské ministerstvo vnitra oznámilo, že se ve Východním Jeruzalému postaví 1600 bytů pro ortodoxní Židy. [celá zpráva]

Palestinci přitom požadují zmražení veškeré výstavby na územích okupovaných během šestidenní války v roce 1967, kde by měl vzniknout budoucí palestinský stát.

Izrael považuje Jeruzalém za součást svého území, v osmdesátých letech ho anektoval. Mezinárodní společenství ovšem tuto anexi neuznalo, připomněl po zasedání kvarteta generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Palestinci chtějí, aby se Východní Jeruzalém stal hlavním městem budoucího palestinského státu, což Izrael odmítá s tím, že Jeruzalém je nedělitelný.

Pan Ki-mun také vyjádřil znepokojení nad zhoršující se situací v pásmu Gazy, který Izrael opět uzavřel.

Od setkání kvarteta se mnoho nečekalo, protože v současné době nemá páky na žádnou ze zúčastněných stran v konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám