Hlavní obsah

USA a Rusko našly ohledně Sýrie společnou řeč. A teď jděte spát, žertoval Putin s Kerrym

– Moskva

Pro řešení syrského konfliktu se slibně začínají otevírat nové možnosti a Rusko s USA mohou k dosažení tohoto cíle učinit společně mnoho. Při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to v úterý v Moskvě prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. Spolu se svým ruským kolegou Sergejem Lavrovem seznámil šéfa Kremlu s výsledkem ministerských konzultací.

Foto: Pool, Reuters

Setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Článek

Putin podle agentury TASS uvítal možnost "vyslechnout americké návrhy" na řešení syrské krize. "Ministr Lavrov mě podrobně informoval o vašich návrzích i o některých otázkách, které je třeba znovu posoudit," řekl ruský prezident Kerrymu.

Rusko zároveň v úterý přislíbilo, že pomůže se svoláním nového jednání o Sýrii na pátek do New Yorku.

Potřebujete se vyspat

Ocenil přitom Kerryho intenzivní diplomatické úsilí. "V Moskvě vedeme v patrnosti, kolik úsilí vynakládáte na urovnání mnoha velmi vážných problémů. Nestíháme vás sledovat, vidím, že se potřebujete vyspat," citovala agentura ruského prezidenta.

Dosavadní jednání jsou podle šéfa americké diplomacie dobrým začátkem, "který slibně otevírá celou řadu možností".

Kerry se s Putinem setkal letos podruhé, první jednání se uskutečnilo v květnu v Soči. Jejich debata tehdy místo plánovaných 90 minut trvala více než čtyři hodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám