Hlavní obsah

Uniklý odposlech: V Kyjevě stříleli odstřelovači najatí opozicí, obávali se politici EU

– Tallinn

Za únorovou střelbou do opozičních demonstrantů v Kyjevě mohl být podle uniklého odposlechu telefonátu dvojice politiků Evropské unie někdo z opozice. Rozhovor estonského ministra zahraničí Urmase Paeta a šéfky diplomacie EU Catherine Ashtonové zveřejnila ruská státní televize RT. Pravost telefonátu potvrdilo estonské ministerstvo zahraničí.

Foto: Reuters

Únorové střety mezi demonstranty a ukrajinskou policií si vyžádaly téměř sto mrtvých. Desítky z nich zabili odstřelovači.

Článek

Estonský ministr po návratu z Kyjeva hovořil 26. února s Ashtonovou a řekl: „Panuje stále silnější a silnější přesvědčení, že za snipery nebyl Janukovyč, ale někdo z nové koalice.“

Šéfka unijní diplomacie Ashtonová na to odpověděla, že by bylo na místě se takovými informacemi zabývat. „Domnívám se, že bychom to měli vyšetřit, „Domnívám se, že bychom to měli vyšetřit, ale myslím, že jsem to nezachytila,“ uvedla.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Estonský ministr Urmas Paet při návštěvě Kyjeva uctívá oběti násilí

Když Paet ve středu komentoval zveřejnění odposlechu, zdůraznil pro agenturu RIA Novosti, že jen předával názory získané z Ukrajiny a ne vlastní hodnocení jejich pravdivosti: „Je velmi nešťastné, že se rozhovor dostal k těm, kteří ho neměli slyšet. Hovořil jsem o tom, jaké se objevují verze toho, co se děje na Ukrajině. Nehodnotil jsem je. Jen jsem vyjadřoval obavy, že když tyto řeči začnou žít vlastním životem, může to zhoršit situaci na Ukrajině.

Paet v rozhovoru Ashtonovou také zmínil svůj rozhovor s lékařkou jménem Olha, která ošetřovala zraněné. „A ještě jedno je docela znepokojující, stejná Olha nám také řekla, že všechny důkazy ukazují, že snipeři zabili lidi na obou stranách, jak policisty, tak lidi z ulice. Stejní odstřelovači zabíjeli lidi na obou stranách.”

„To je hrozné,“ odvětila Ashtonová.

Důkazy mu poskytla ukrajinská lékařka a zpěvačka Olha Bohomolecová. „Ukázala mi fotografie, odkazovala na mínění lékařů, kteří mluví o jednom a témže rukopisu, o stejném typu kulek,“ doplnil.

„Je znepokojující, že nová koalice nechce vyšetřit, co se přesně stalo.“ Podle něj to oslabuje věrohodnost nové ukrajinské vlády a posiluje přesvědčení, že jednotku nenajal Janukovyč, i když přímé důkazy nejsou.

Odposlech byl pravý, autor není znám

Odposlech se objevil na ruském webu stanice RT (Russia Today), který je provládní. Spekuluje se tedy, že ho pořídily ruské tajné služby, i když britská televize Channel 4 nahrávku připisuje ukrajinským tajným službám věrným Janukovyčovi.

„Je nešťastné, že byl odposlech proveden. Není to náhoda, že byl zveřejněn dnes,“ uvedl Paet. Tvrdí, že byla zveřejněna upravená a zkreslená verze, která měla podle jeho slov za „cíl zdiskreditovat ukrajinskou vládu”.

Ashtonová se k odposlechu odmítla vyjádřit.

Radikální část opozice se přiznala, že 20. února zahájila útok na náměstí Nezávislosti a ovládla jej. [celá zpráva]

Krátce poté se objevily záznamy rozhovorů jednotky, která střílela. Mluvila rusky, a proto se dokonce spekulovalo, že mohlo jít o ruské speciální síly nebo jejich ukrajinskou obdobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Proruský premiér na Krymu odmítl jednat

Proruský premiér krymské vlády Sergej Aksjonov odmítl jednání s novým ukrajinským režimem v Kyjevě o autonomii poloostrova. O případném odtržení Krymu od...

Výběr článků

Načítám