Hlavní obsah

Úmorná vedra stále sužují Balkán i Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ/BRATISLAVA

Zatímco Českou republiku už extrémní teploty postupně opouštějí, horké počasí nyní trápí obyvatele Balkánského poloostrova i sousedního Slovenska. V Rumunsku si teploty kolem 40 stupňů Celsia vyžádaly už pět mrtvých. Na Balkáně mají přitom teploty vydržet ještě další týden.

Článek

Na některých místech Balkánu vyhnala nejnovější vlna veder teploty až na 42 stupně. Tento týden měla za následek pět úmrtí v Rumunsku. Podle agentury AFP je obětí šest, z toho čtyři z posledních 24 hodin. Záchrannou službu volají tisíce lidí, desítky osob upadaly do mdlob přímo na ulicích.

V Bukurešti, kde se teploty pohybují kolem 38 stupňů, úřady nařídily veřejným koupalištím nepřetržitý provoz a ve městě vyrostly stany poskytující stín a vodu. Národní meteorologický ústav přitom předpokládá, že teploty by ve čtvrtek a v pátek mohly dosahovat 40 stupňů.

Teplota chorvatského Jadranu má stoupnout na 30 stupňů

Extrémní teploty zaznamenají také turisté ve středomořských destinacích. Například v oblíbeném Chorvatsku se rekreanti budou cítit spíš jako někde u rovníku. Teplota mořské vody u pobřeží má totiž v příštích dnech dosáhnout rekordních 30 stupňů.

Horko se ale projevuje hlavně negativně. Makedonie, Bulharsko i části jihosrbské provincie Kosovo hlásí lesní požáry. Největší kosovský vodopád ve městě Klina poprvé od roku 1965 vyschl.

Žena z Bosny se zásobí tekutinami. Foto: ČTK/AP

V srbské metropoli Bělehradě městské úřady nasadily více než dvě desítky cisternových vozů na rozvoz vody na místa, jako jsou autobusová a vlaková nádraží. Občané jsou vyzýváni, aby pili a osvěžovali se a předešli tak úžehům.

Klesající hladiny vodních toků postihly výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách v Albánii, která se tak potýká s mnohahodinovými výpadky proudu i zásobování pitnou vodou. V hlavním městě Tiraně lidé stáli u veřejných pítek v parcích fronty s šestilitrovými kanystry.

Slováci čekají teplotní rekord

Na Slovensku horka prolomila denní rekordy na všech deseti meteorologických stanicích, jež dlouhodobě monitorují teplotu. Na jihu země bylo dokonce naměřeno mírně nad 39 stupňů, tedy blízko k absolutnímu rekordu z roku 1950, kdy byla v Komárně zaznamenána teplota 39,8 stupně. Meteorologové nevylučují, že tento rekord by mohl padnout v pátek.

Dívky se opalují na bratislavské pláži. Foto: ČTK/Jan Koller

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám