Hlavní obsah

Ulice Bruselu jsou liduprázdné, policie hledá dva teroristy

– Brusel

Téměř liduprázdné jsou ulice belgického hlavního města Bruselu, v němž platí nejvyšší pohotovostní stupeň kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Úřady po sobotním nálezu množství zbraní a výbušnin ve čtvrti Molenbeek nepátrají pouze po Salahu Abdeslamovi, který se podílel na teroru v Paříži, ale také po několika dalších lidech.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Belgičtí vojáci asistují policii v centru Bruselu.

Článek

„Týká se to několika podezřelých, proto jsme zavedli takto výjimečná opatření,“ řekl ministr vnitra Jan Jambon agentuře Belga. „Situaci sledujeme každou minutu. Není důvod to tajit. Existuje reálná hrozba, ale pracujeme dnem i nocí na vypořádání se s ní,“ doplnil. Podle starosty čtvrti Schaerbeek Bernarda Clerfaye se v Bruselu nacházejí dva teroristé přichystaní zaútočit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Bruselu od soboty nejezdí a ani některé tramvaje. Zrušena byla také všechna fotbalová utkání v metropoli, stejně jako další sportovní klání. Zavřených zůstalo i mnoho plaveckých bazénů a také ve spoustě kaváren a restaurací byla v sobotu v 18:00 hodin už tma. Odvolán byl mimo jiné i koncert populárního francouzského rockera Johnnyho Hallydaye.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

V centru města stojí obrněné vozy

Úřady mají o případném zrušení nebo prodloužení mimořádných opatření znovu rozhodnout odpoledne.

Policie se domnívá, že se v Bruselu zřejmě skrývá i Abdeslam, který řídil jedno z aut teroristů v Paříži. Salaha minulou sobotu, tedy na druhý den po útocích, vyzvedli dva belgičtí známí a zavezli ho zpět do Belgie, kde se jeho stopa ztratila. V sobotu se však médiím přihlásili dva jeho kamarádi a vypověděli, že jim Abdeslam volal z Bruselu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Zavřená stanice metra.

Dostal strach?

Televizi ABC News mimo jiné řekli, že uprchlík má strach nejen z úřadů, ale i z příznivců Islámského státu, kteří ho sledují. Jejich výpověď také posílila domněnku, že Salah měl být osmým útočníkem v Paříži. Nakonec ale možná dostal strach, anebo mu výbušné zařízení selhalo.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgičtí policisté hlídají letiště

Šestadvacetiletý Salah objednal v půjčovně auta, jimiž teroristé cestovali do Paříže. Nejprve zřejmě zavezl skupinu tří sebevražedných atentátníků, v níž byl i jeho bratr Brahim, k stadionu Stade de France. Pak jel pět kilometrů na jih. Renault Clio, který řídil, byl o čtyři dny později nalezen v 18. pařížském obvodu, odkud také v sobotu v noci Abdeslam volal dvěma známým do Bruselu a žádal je, aby ho vyzvedli. Dvojice už dříve vypověděla, že Abdeslam byl nervózní a podle sobotního prohlášení právničky jednoho z nich zřejmě také na sobě měl sebevražednou vestu s výbušninami. [celá zpráva]

To, že měl být Salah dalším z útočníků, by také potvrzovalo prohlášení Islámského státu, který se k útokům přihlásil hned na druhý den. Extremisté v něm chválili “osm bratří“, kteří udeřili v 10., 11. a 18. pařížském obvodu. Útočníků však podle dosavadních informací bylo jen sedm a v 18. obvodu, kde se pohyboval Abdeslam, k žádnému útoku nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám