Hlavní obsah

Ukrajinští separatisté se vzdali plánu na vytvoření Novoruska

Moskva
Aktualizováno

Vedení samozvaných lidových republik na ukrajinském Donbasu upustilo od plánu na vytvoření Novoruska, které mělo zahrnovat osm ruskojazyčných oblastí na Východě Ukrajiny od Oděsy přes Charkov až po ruské hranice. Uvedl to ve středu ruský zpravodajský server Gazeta. Podle předsedy samozvaného novoruského parlamentu Olega Carjova je rozhodnutí příspěvkem k plnění minských mírových dohod.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Jeden z ukrajinských separatistů

Článek

„Činnost struktur Novoruska zamrzla, protože nezapadá do plánu mírového řešení, který podepsaly a schválily země „normandské čtyřky“ (Rusko, Ukrajina, Německo a Francie - pozn. red).“ řekl předseda hnutí Nové Rusko Oleg Carjov. Dodal, že umrtvena je i činnost společného parlamentu Novoruska, protože je „jeho existence v rozporu s minskými dohodami“ a on ani další „zastupitelé nemohou ovlivňovat situaci na Donbasu“.

Mimo provoz je i internetová stránka parlamentu Novoruska.

Hnutí bylo slabé a podlehlo tlaku Kyjeva

Ministr zahraničí samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Kofman ruským novinářům řekl, že plán na vytvoření Nového Ruska ztroskotal vinou chabého ohlasu v ruskojazyčných regionech a kvůli tlaku Kyjeva. Projekt Novoruska podle něj dočasně „skončil, protože jeho příznivci v Charkově a v Oděse byly úspěšně potlačeni představiteli Kyjeva.“

„Více než čtyřicet našich příznivců zahynulo v Oděse, mnozí aktivisté byli zatčeni v Charkově, a republiky, které měly vzniknout v těchto oblastech, ztratily své vedení. Proto byl projekt Novoruska načas uzavřen do té doby, než ve všech těchto oblastech vyroste nová politická elita, schopná vést hnutí,“ uvedl Kofman na své facebookové stránce.

”Nedokázali jsme lidi udržet na mítincích,” citovala Kofmana Gazeta: ”Pokud si obyvatelé Charkova, Dněpropetrovska a Oděsy myslí, že doněcká republika musí přijít a osvobodit je od útlaku (kyjevské) junty, zatímco oni sami neudělají nic, pak neuvažují správně. Nemáme právo rozhodovat za ně.”

Pojem Novorusko použil i Putin

Novorusko mělo být novým státním útvarem zahrnujícím ruskojazyčné regiony Ukrajiny od Oděsy až po Charkov. Krátce po ruské anexi Krymu měl projekt podporu nejvyššího ruského vedení, sám prezident Vladimir Putin několikrát pojem Novorusko použil.

Projekt Novoruska se oficiálně zrodil loni 24. května, když východoukrajinští separatisté ohlásili záměr ovládnout v prvním kroku celé území Doněcké a Luhanské oblasti. To se jim navzdory řadě úspěšných ofenzív dodnes nepodařilo. Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko ve středu nicméně prohlásil, že se dosažení tohoto cíle separatisté nevzdávají. Povstaleckému serveru Novorossija řekl, že úkolem separatistů je ovládnout celou Doněckou a Luhanskou oblast politickými prostředky. Pokud se to nepodaří, nebudou vzbouřenci váhat s nasazením vojenské síly.

Prakticky nikde na východě Ukrajiny nebyla pro projekt Novoruska patrná podpora srovnatelná s Krymem, připomněl server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám