Hlavní obsah

Ukrajinští separatisté chtějí založit Novorusko

Kyjev

Proruští vzbouřenci na východě Ukrajiny chtějí založit Svaz nezávislých republik, jenž má být zárodkem obnoveného Novoruska. Ve čtvrtek to ukrajinské televizi Espreso řekl předák separatistů v Luhanské oblasti Valerij Bolotov. Ustavující sjezd se má uskutečnit v Doněcku o víkendu, tedy v průběhu prezidentských voleb na Ukrajině.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Vůdce luhanských separatistů Valerij Bolotov

Článek

„Pokud to lid podpoří, proč ne? V sobotu se o tom rozhodne,“ prohlásil Bolotov. Do projektu se podle něj zapojí nejen samozvaní zástupci lidových republik v Doněcké a Luhanské oblasti, ale také delegáti z Charkova a Záporoží.

Nový politický útvar má být zárodkem obnoveného Novoruska. To nedávno ve svém projevu zmínil i ruský prezident Vladimir Putin, když upozornil, že východní Ukrajina v carské éře byla součástí Ruska. Novorusko je pro Kreml Charkovská, Luhanská, Doněcká, Chersonská, Mykolajivská a Oděská oblast, uvedla ČTK.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukrajina

Pojem „Novorusko” se po Putinově projevu stal součástí politického slovníku východoukrajinských separatistů. „Lidový gubernátor” Doněcké oblasti Pavel Gubarev například nedávno založil stejnojmennou politickou stranu. Jejími členy se podle něj mohou stát jen „skuteční vlastenci a obránci své domoviny”.

Na Ukrajině se o víkendu uskuteční prezidentské volby. Kyjev už přiznal, že na východě nemusí být hlasování uskutečněno.

Úřadující prezident Oleksandr Turčynov ale ve čtvrtek uvedl, že věří v klidný průběh hlasování. Kyjev současně nadále obviňuje Rusko z podněcování a aktivní podpory separatistů. Moskva podle něj stále vysílá své vojáky do neklidných regionů. Separatisté tento týden také znovu vyzvali Moskvu, aby jejich republiky oficiálně uznala a poskytla jim vojenskou pomoc. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Favoritem voleb je miliardář a bývalý ministr Petro Porošenko, jenž zasedal také ve vládě svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle některých průzkumů by mohl zvítězit hned v prvním kole. Jeho nejvážnější protivník expremiérka Julija Tymošenková nemá podle některých odhadů podporu ani desetiny voličů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám