Hlavní obsah

Ukrajinští nacionalisté demonstrovali v Kyjevě kvůli Zemanovi, měli s sebou i kozla

Kyjev
Aktualizováno

Zhruba čtyři desítky nacionalistů demonstrovaly ve čtvrtek odpoledne před českou ambasádou v Kyjevě. Důvodem byly výroky prezidenta Miloše Zemana o anexi Krymu. Protest zorganizovala ukrajinská nacionalistická politická strana Národní sbor, uvedla Irena Valentová z tiskového odboru českého ministerstva zahraničních věcí.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Před budovu ambasády přivedli živého kozla.

Článek

„Demonstrace probíhala v klidu a zhruba do hodiny byla rozpuštěna," řekla Valentová.

Podle webu Replyua.net přivedli demonstranti před budovu ambasády živého kozla. Aktivisté z politické strany Národní sbor uvedli, že Česká republika je známá celému světu díky pivu značky Velkopopovický Kozel, ale nyní získala věhlas díky Zemanovi.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Protest nacionalistů před českým velvyslanectvím v Kyjevě kvůli projevu prezidenta Miloše Zemana o anexi Krymu

Vývěsní štít českého velvyslanectví údajně polepili samolepkami, na nichž je zobrazeno české pivo. Ale místo názvu Velkopopovický je na etiketě uvedeno Velkoproputinovský. Místo hlavy kozla je na ní Zemanův obličej.

Po protestní akci se aktivisté rozhodli nechat zvíře před velvyslanectvím, kde je nyní pod dozorem policie. Zástupci Národního sboru ale informovali, že jsou připraveni kozla opět vyzvednout a dovést ho do zvířecího útulku nebo do zoo, uvedl server.

Veteráni pluku Azov

Politickou stranu Národní sbor založili v říjnu 2016 členové a veteráni dobrovolnického pluku Azov, válčícího na východě země s proruskými separatisty. Ve svém programu strana požaduje obnovení jaderného arzenálu, kterého se Ukrajina po dosazení nezávislosti zřekla, legalizaci držení střelných zbraní i zřízení cizinecké legie v rámci snahy o znovudobytí "okupovaných území", jak Ukrajinci říkají Ruskem anektovanému Krymu a oblasti Donbasu ovládnuté separatisty.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Účastníci protestu si přivedli s s sebou i kozla

Šéfem Národního sboru je velitel pluku Azov Andrij Bileckyj, který je znám pod přezdívkou Bílý vůdce. Podle expertů stranu podporuje ukrajinský oligarcha a bývalý guvernér Doněcké oblasti Serhij Taruta a také ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Bileckyj nicméně spojení s Avakovem popírá.

Zeman označil v úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Zároveň Ukrajině poradil, aby se výměnou dohodla s Moskvou na finanční kompenzaci nebo na dodávkách ropy či plynu. Kyjev proti projevu oficiálně protestoval. Zemanovy výroky odsoudil premiér Bohuslav Sobotka, kritizoval je ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a dnes je v rezoluci odmítl český Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám