Hlavní obsah

Ukrajinský poslanec oznámil, že vydělal miliardu. Jak, to neumí vysvětlit

Právo, sm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Velký rozruch vyvolalo na Ukrajině majetkové přiznání poslance za tamní Lidovou frontu Ihora Kotvického známého svou slabostí pro nejnákladnější značkové oblečení. Národní protikorupční byro (NABU) ho už vyšetřuje pro daňové podvody.

Foto: Profimedia.cz

Budova ukrajinského parlamentu v Kyjevě

Článek

Loni přiznal nejdřív příjmy 67 miliónů hřiven a úspory 277 miliónů hřiven (zhruba stejně korun). Když ale měl vysvětlit jistou podezřelou finanční transakci, přiznání náhle změnil s tím, že jeho skutečné příjmy činily kolem miliardy hřiven (!). Aby toho nebylo málo, ukázalo se, že tyto peníze předvídavě převedl do zahraničí. Původ svých obřích sum poslanec vyšetřovatelům zatím nedokázal vysvětlit. Podle ukrajinských médií je Kotvickyj přítelem a obchodním partnerem ministra vnitra Arsena Avakova. Oba patří do frakce expremiéra Arsenije Jaceňuka.

Poslanec Serhij Leščenko tvrdí, že Kotvickyj uklízel své milióny již v době Majdanu přes ruské banky do daňových rájů. Podezřívá ho, že funguje fakticky jako „pokladník“ Avakova, jenž se prý nyní chystá investovat uschované masívní částky do vlastní politické kariéry.

Strana expremiéra totiž po jeho sesazení ztratila podporu a její členové údajně hledají nové způsoby, jak se udržet u moci.

Proti přiznání příjmů

Není divu, že právě řada ukrajinských politiků se ostře staví proti přiznání příjmů v elektronické podobě - prý by to mohlo budit „nezdravý zájem“ veřejnosti. Poslanci za prezidentovu frakci Blok Petra Porošenka už v parlamentu navrhli změnu, která by volnému nahlížení do registru příjmů politiků zabránila.

„Informace lze zneužít k nezákonnému obohacení,“ prohlásil například poslanec Ihor Hryniv z Porošenkovy frakce. Stoupenci zákona však soudí, že za vším je obava z odhalení ulitého majetku, což by se díky občanské kontrole mohlo rychle ukázat. Podle bývalého ukrajinského disidenta Levka Lukjanenka korupce začíná u politiků. „Bohatí dál bohatnou a chudí dál chudnou. A mnozí bohatnou jen tím, že se dostali do parlamentu. Chtějí utajit svá prohlášení, aby se nezjistilo, jak zbohatli,“ říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám