Hlavní obsah

Ukrajinské jednotky postupují, ovládly další obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské síly osvobodily Severodoněck, nad městem v úterý zavlála ukrajinská vlajka, uvedl zpravodajský server Inter. Předseda parlamentu Oleksandr Turčynov poté Ukrajinské pravdě potvrdil, že do města skutečně vstoupily ukrajinské ozbrojené síly.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci v obrněném transportéru u Kramatorsku

Článek

Osvobozeny byly podle Rady po národní bezpečnost i obce Dzeržinsk, Soledar, Jubilejnyj a Rubižne. Odpoledne byla osvobozena i Popasna. Ukrajinské síly ovládly i klíčovou křižovatku Heorhijivka, což otevírá cestu na Lysyčansk.

Boje si za posledních 24 hodin vyžádaly 13 mrtvých na ukrajinské straně, protože separatisté podnikli dvacet útoků na pozice ukrajinských sil, mimo jiné v Marynivce. Z týdenního obklíčení se u Mykolajivky probili i příslušníci 79. výsadkové brigády, kde čelili raketové palbě a měli řadu zraněných.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští výsadkáři postupují od Kramatorsku.

Separatisté, kteří se ocitají pod stále větším tlakem, čelí postupu ukrajinských sil ze tří stran a území pod jejich kontrolou se zmenšuje. Už v noci na úterý vyhodili do povětří most mezi Severodoněckem a Rubižnym v Luhanské oblasti. Nálož byla odpálena u podpěry mostu přes řeku Borovaju.

Z raketometů Grad bylo ve dne opět ostřelováno luhanské letiště.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle ukrajinské bezpečnostní rady bylo na pozice ukrajinských sil vypáleno v oblasti hraničního přechodu Stanyčno Luhansk až čtyřicet minometných granátů ze strany Ruska. Z Ruska byl údajně ostřelován i Novoazovsk.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská kolona v Kramatorsku

Podle ukrajinské bezpečnostní rady byly v Kurské oblasti rozmístěny jednotky ze Zabajkalského a Dálněvýchodního vojenského okruhu. Ukrajinští pohraničníci zjistili, že u obce Ševčenkovo jsou stopy po přepravě 14 raketových komplexů Grad, které ostřelují pozice ukrajinských sil.

Ukrajinský parlament ve středu požádal zahraniční země, aby označily samozvané enklávy Doněckou a Luhanskou lidovou republiku za teroristické. Litva plánuje, že vyhoví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám