Hlavní obsah

Ukrajinská pravoslavná církev přestává být podřízena moskevskému patriarchátu

Istanbul/Kyjev/Moskva

Konstantinopolský patriarchát pravoslavné církve ve čtvrtek zrušil třísetletou podřízenost kyjevských prelátů vůči moskevskému patriarchátu. Také sejmul klatbu, kterou moskevský patriarchát vyhlásil na ukrajinskou církev a její představitele. Ti toto rozhodnutí chápou jako krok k nezávislosti na Moskvě. Ukrajinský prezident Petro Porošenko již církevní nezávislost uvítal. Ruská církev zareagovala rozhořčeně.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kyjevský patriarcha Filaret

Článek

„Je to legalizace rozkolu. Konstantinopol svým počínáním překračuje červenou linii a katastrofálně porušuje jednotu světového pravoslaví,” řekl agentuře TASS mluvčí moskevského patriarchy Kirilla, který stojí v čele ruské pravoslavné církve. Následky této katastrofy podle něj budou nenapravitelné.

„Pán uviděl boj ukrajinského lidu za nezávislost, vyslyšel naše modlitby a ocenil naši námahu,” prohlásil prezident Porošenko o získání kýžené autonomie. Zdůraznil, že autokefální (nezávislá) ukrajinská církev definitivně rozmetá „imperiální iluze a šovinistické fantazie Moskvy”.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj (vpravo) a moskevským patriarchou Kirillem

Konstantinopolský patriarchát nicméně podle agentury Interfax upřesnil, že proces udělení autonomie pokračuje, tedy ještě nebyl završen.

Konstantinopolský patriarchát letos zahájil církevní proces vedoucí k autonomii ukrajinské pravoslavné církve, což by fakticky ukončilo podřízené postavení pravoslavných diecézí na Ukrajině vůči Moskvě. Na Ukrajině působí pravoslavná církev kyjevského patriarchátu, která se po rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let oddělila od ukrajinské církve moskevského patriarchátu, kterou spravuje církevní vrchnost v Moskvě.

Ukrajinská větev ve snaze o úplné osamostatnění vytrvale usilovala o autonomii, dosud ale bezvýsledně. Právo udělovat církevní autonomii, neboli autokefalii, má konstantinopolský patriarcha Bartoloměj sídlící v Istanbulu. Právě on se rozhodl vyjít požadavkům Kyjeva vstříc.

Pravoslavná církev moskevského patriarchátu má na Ukrajině značný vliv. Prezident Petro Porošenko letos na jaře přirovnal autonomii pravoslavné církve kyjevského patriarchátu k členství země v Severoatlantické alianci a Evropské unii. Obvinil Kreml, že používá církev jako nástroj svého vlivu na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám