Hlavní obsah

Ukrajinská opozice chce jednat, aby zabránila krveprolití

Kyjev

Ukrajinská opozice je připravena pokračovat v jednání o východisku z nynější politické krize, aby odvrátila hrozící krveprolití. Uvádí se to v prohlášení ”štábu národního odporu”, který podle agentury Unian reprezentuje hlavní opoziční síly.

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Článek

„Bez ohledu na snahu vlády zmařit jednání a zavést výjimečný stav je opozice připravena pokračovat v jednání a odvrátit další eskalaci násilí a krveprolití,” uvádí se v opozičním provolání. Mluvčí opozičního štábu Stepan Kubiv zároveň odsoudil obsazení tří ministerských budov, které jsou nyní pod kontrolou radikálních bojůvek z ultrnacionalistického hnutí Společná věc. „Je to provokace, od níž se distancujeme,” řekl mluvčí.

K ukončení okupace ministerstva radikály, kvůli němuž hrozila ministryně spravedlnosti Olena Lukašová vyhlášením výjimečného stavu, vyzval i opoziční předák Vitalij Kličko. Demonstranti nakonec budovu opustili a míní jen blokovat vchod do ní. [celá zpráva]

Kličko zopakoval, že opozice nadále prosazuje pokojné řešení krize. K tomu chce přispět i eurokomisař Füle, který se novou cestou na Ukrajinu rozhodl navázat na dvoudenní diplomatickou misi, kterou ukončil v sobotu.

Místopředseda parlamentní frakce vládní Strany regionů Mychajlo Čečetov dementoval šířící se informace o tom, že předseda ukrajinské vlády Mykola Azarov odstoupil ze své funkce. „Veškeré zprávy o Azarovově demisi jsou vymyšlené,” řekl Čečetov.

Zprávy o rezignaci se objevily poté, co prezident Viktor Janukovyč o víkendu nabídl premiérské křeslo jednomu z opozičních vůdců Arseniji Jaceňukovi. Opozice ale prezidentskou nabídku odmítla.

Opozice drží západ země, nepokoje se šíří na východ

Vlna protivládních demonstrací se v posledních dnech z Kyjeva rozšířila i do ukrajinských regionů. Opozice hlásí, že pod její kontrolou je takřka celý západ Ukrajiny, nespokojenost s prezidentem Viktorem Janukovyčem se ale stále hlasitěji ozývá i z východu země.

Demonstranti obsadili vládní úřady v oblastech Lvovské, Volyňské, Tarnopolské, Rivnenské, Chmelnycké, Vinnycké, Ivano-Frankovské a Černivické. První tři uznaly takzvanou Národní radu jako alternativní oblastní zastupitelstvo. Oblasti Tarnopolská a Ivano-Frankovská mezitím zakázaly vládní Stranu regionů a Komunistickou stranu Ukrajiny (KPU). [celá zpráva]

Protivládní demonstrace se šíří i na východ země, který dosud Janukovyče podporoval. Samosprávné úřady se podařilo protestujícím obsadit ale jen v Poltavské oblasti. Protesty ale zažily i města Sumy, Čerkasy a Záporoží a Dněpropetrovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám