Hlavní obsah

Ukrajinská letkyně Savčenková v ruském vězení obnovila hladovku

– Moskva

Důstojnice ukrajinského letectva Nadija Savčenková v pondělí obnovila hladovku, kterou protestuje proti svému uvěznění v Rusku pod záminkou údajného podezření ze spáchání válečného zločinu. Oznámil to její advokát. Savčenková hladovku držela 83 dnů, než 5. března - po varování lékařů - opět začala přijímat potravu.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Naděžda Savčenková na snímku z 4. března

Článek

"Má stále stejný požadavek - propustit ji na svobodu," řekl agentuře TASS advokát Mark Fejgin po setkání se svou klientkou. Ta podle jeho slov odmítá jíst, pouze pije vodu a čaj bez cukru. "Snažil jsem se jí to rozmluvit, ale neposlechla mě," konstatoval.

Další Ukrajinčin advokát Nikolaj Polozov vysvětlil, že Savčenková předchozí hladovku neukončila, ale jen přerušila. "Dala si přestávku kvůli zdravotnímu stavu, ale teď se cítí lépe, a tak zase pokračuje v hladovění. Domnívá se, že pouze tak může bojovat za své osvobození."

Podle agentury Interfax prý může obnovení hladovky souviset se sobotní návštěvou ukrajinských lékařů, kteří vězněnou krajanku vyšetřili - a prý ji mohli i předat instrukce z Kyjeva, aby zase začala hladovět. Ukončení hladovky totiž údajně nezapadalo do obrazu strádající ukrajinské hrdinky a oběti ruského režimu.

Naopak podle agentury TASS ukrajinští lékaři, stejně jako jejich kolegové z ruské vězeňské správy, sice neshledali v organismu krajanky nezvratné změny, nicméně ji varovali, že v případě obnovení hladovky pocítí negativní důsledky mnohem rychleji.

Vězeňkyně je nyní hospitalizována na nemocničním oddělení vazební věznice Matrosskaja tišina.

Tvrdí, že ji unesli přes hranici

Třiatřicetiletá Savčenková je v ruské vazbě od loňského června, mezitím byla ve vlasti zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu. Moskevský soud jí nicméně naposledy prodloužil vazbu do 13. května.

Podle ruských vyšetřovatelů ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Následně podle Moskvy přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady.

Ukrajinská důstojnice všechna obvinění kategoricky popírá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté.

K okamžitému propuštění letkyně na svobodu vyzývá Moskvu ukrajinský prezident Petro Porošenko, jakož i Spojené státy, Británie a další státy, včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám