Hlavní obsah

Ukrajinská armáda obklíčila jednotky Pravého sektoru

– Kyjev

Ukrajinská armáda se na východě země snaží silou dostat pod kontrolu dobrovolnické oddíly nacionalistů z Pravého sektoru. Agentura Unian ve středu oznámila, že armádní jednotky obklíčily výcvikový tábor Pravého sektoru v obci Pokrovske, která leží v Dněpropetrovské oblasti asi 130 kilometrů západně od Doněcku.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (druhý zleva) na inspekci ukrajinských sil u Mykolaiva

Článek

„Obklíčení bylo dokončeno, silnice jsou přehrazeny,” uvádí se v situační zprávě Pravého sektoru, o níž informoval Unian. „Armáda organizuje palebné posty vyzbrojené těžkými kulomety, které míří na nás. Přijíždějí i obrněné transportéry,” píše se dále.

Podobná situace je podle zpravodajského serveru Cenzor i v obci Pisky severně od Doněcku, která leží přímo na linii fronty. Podle mluvčího Pravého sektoru je v obklíčení i tamní základna Pravého sektoru. Armáda dopravila do okolí obklíčené jednotky těžkou bojovou techniku namířenou přímo na základnu, uvedl mluvčí Arťom Skoropadskyj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyjádření kritizoval podle Ukrajinské pravdy generální štáb: „Všechna tato prohlášení o situaci v Dněpropetrovské oblasti šířená na internetu mají za úkol zvýšit stupeň napětí ve společnosti a mohou být předehrou k ozbrojeným provokacím na Ukrajině během májových oslav.“ Dodal, že v Dněpropetrovské oblasti probíhá cvičení ukrajinských výsadkářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při ostřelování vesnice Pisky u Doněcku bylo zraněno sedm lidíVideo: Reuters

Vedení Pravého sektoru podle kyjevských médií o řešení situace jedná s ukrajinským generálním štábem. Cílem by podle Skoropadského měla být legalizace útvarů Pravého sektoru a jejich zapojení do armádních struktur. Tyto plány ale dosud selhávaly a Pravý sektor neměl mnoho chuti se podřizovat armádnímu velení. Naopak armáda se snažila neposkytovat dobrovolníkům těžké zbraně.

Generální štáb: Musejí se podřídit

Prezident Petro Porošenko minulý víkend na tiskové konferenci v Charkově prohlásil, že armáda by měla „nezákonné silové formace” odzbrojit. Hlava státu prý ctí všechny, kdo se zapojují do bojů s povstalci, a nabádá je, aby se stali součástí pravidelné armády. „Musí být zajištěna kázeň a bezpodmínečná kontrola zacházení se zbraněmi a municí,” prohlásil prezident. Generální štáb uvedl, že všechny jednotky na Ukrajině se musejí podřídit ozbrojeným silám a dalším silovým strukturám země.

O střetech mezi armádou a ultranacionalisty už v půlce dubna informovali separatisté. Ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin dokonce uvedl pro DNR-News: „Tato skutečnost byla včera zaznamenána u osady Pisky. Ukrajinský prapor OUN (Organizace ukrajinských nacionalistů, tedy banderovci – pozn. red.) tam byl ostřelován vojáky ozbrojených sil Ukrajiny, kteří z ostřelování obvinili vojáky Doněcké lidové republiky.“

Šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš, který se loni dostal do ukrajinského parlamentu, údajně v minulých dnech souhlasil s nabídkou stát se poradcem ukrajinského generálního štábu.

Rusko označuje členy Pravého sektoru za neonacisty a jejich činnost na svém území zakázalo. Na Ukrajině se v loňských volbách Pravý sektor poprvé dostal do parlamentu, jeho bojovníci sehráli důležitou roli během krvavých srážek, které loni v únoru vyústily v pád proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám