Hlavní obsah

Ukrajinci hledají své slovenské předky, bojí se povolávacích rozkazů

– Bratislava
Právo, ivi

Oficiálně má sedm tisíc Ukrajinců slovenskou národnost, podle odhadů krajanských spolků dosahuje ale jejich počet až 14 tisíc. Drtivých 95 procent z nich žije na západní Ukrajině a muži z této komunity mají obavy, že dostanou povolávací rozkaz a budou muset bojovat na východě země proti povstalcům.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský voják na kontrolním stanovišti nedaleko města Debalceve v Doněcké oblasti. Ilustrační foto

Článek

Nástup do armády hrozí mužům do čtyřiceti let, ale do bojů proti proruským separatistům mohou povolat muže ve věku až do šedesáti let. V souvislosti s tím přibývá na Ukrajině lidí, kteří se přes krajanské spolky snaží vypátrat své slovenské předky.

Šéf Užhorodského spolku Slováků Ivan Latko Novinkám potvrdil, že ten, kdo má slovenské předky do třetího pokolení, může získat status zahraničního Slováka. Díky němu se může snadněji přesunout na Slovensko a vyhnout se branné povinnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podávají žádosti i v Praze

Pokud předek žil na Podkarpatské Rusi, žádosti se podávají na adresu Národního archivu ČR, Archivní 4, kde mají informace ze sčítání lidu z roku 1930. Jestliže měl žít na Slovensku, obracejí se podle Latka na Slovensky narodny archiv, Drotarska cesta 42, kde jsou k dispozici informace z roku 1930 a 1940.

„Někteří se mohli vrátit do Československa, proto posíláme žádosti do archivu v Praze, kde získáváme informace z let 1950 a 1970,” dodal Latko. Formulář je na internetových stránkách archivu a žádost se může poslat buď prostřednictvím pošty, nebo podat osobně.

Podle šéfa spolku značné části žadatelů úřady opravdu potvrdí, že mají slovenské předky. Držitel osvědčení získá snadněji a levněji slovenská víza a může je opakovaně využít. Může také dostat povolení k přechodnému pobytu na Slovensku na pět let.

Od vypuknutí konfliktu na Ukrajině požádalo o azyl na Slovensku zatím osm Ukrajinců, kteří jsou v azylovém procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám