Hlavní obsah

Ukrajina zakázala vstup 35 ruským novinářům

Ukrajina sestavila seznam 35 ruských novinářů, jejichž přítomnost na Ukrajině je nežádoucí. V Kyjevě to oznámil šéf ukrajinské Národní rady pro rozhlasové a televizní vysílání Jurij Artemenko. Jména odmítl zveřejnit s tím, že je to v kompetenci ukrajinské tajné služby SBU.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel státní agentury Rossija segodňa Dmitrij Kiseljo

Článek

Podle agentury Unian je vznik černého seznamu reakcí Kyjeva na údajně pomlouvačnou nacionalistickou kampaň, kterou zejména ruská státní média rozpoutala proti Ukrajině po pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Kyjevské úřady už dřív zakázaly několika ruským novinářům vstup do země a nejméně pět ruských žurnalistů na východě Ukrajiny zahynulo, když ilegálně překročili hranice s jednotkami ruských "dobrovolníků".

V Moskvě se podle agentury Interfax spekuluje, že na seznamu SBU je generální ředitel státní agentury Rossija segodňa Dmitrij Kiseljov, novinář, pravoslavný kněz a velkoruský nacionalista Ivan Ochlobystin nebo ředitel celostátní televizní stanice Pervyj kanal Konstantin Ernst.

Ukrajina v úterý z rozhodnutí kyjevského městského soudu zakázala šíření signálu 15 ruských televizních stanic na ukrajinském území. Kromě hlavní stanice Pervyj kanal se zákaz vztahuje na zpravodajskou stanici Rossija 24, hojně sledovanou stanici NTV nebo prokremelský televizní bulvár Life News. Podle kyjevských médií se uvažuje i o uzavření ukrajinských odboček některých ruských tištěných médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám