Hlavní obsah

Ukrajina ukončila stíhání exministra Danylyšyna, který v Česku dostal azyl

Právo, Michael Švec
Praha/Kyjev

Ukrajinský exministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, který před více než dvěma lety dostal v Česku azyl, už není ve své vlasti stíhán. Oznámilo to ministerstvo vnitra v Kyjevě s tím, že zároveň stáhlo mezinárodní zatykač na tohoto opozičního politika.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn

Článek

„Generální prokuratura ukončila úkony týkající se Danylyšyna, neboť nebyla naplněna skutková podstata trestného činu, a proto bylo ukončeno mezinárodní pátrání po něm,“ uvedlo v pátek ministerstvo. Azylant se tak může do vlasti vrátit, aniž by se musel obávat zatčení.

Exministr Právu v neděli sdělil, že se k situaci chystá vyjádřit až koncem tohoto týdne.

Danylyšyn zasedal ve vládě Julije Tymošenkové v letech 2007 až 2010. Na koci roku 2010 se na ukrajinském velvyslanectví v Praze sešel se zástupci prokuratury a při odchodu z ambasády byl zatčen českou policií. Pak zažádal o azyl, který v lednu 2011 dostal.

Ačkoli bylo stíhání ukončeno už loni 12. prosince, ukrajinské úřady to oznámily až v neděli, tedy čtyři dny po summitu EU–Ukrajina. Tam prezident Viktor Janukovyč slíbil zlepšení i v justici. Ukrajinské soudnictví podle unijních kritérií potřebuje reformovat a posílit nezávislost i proto, aby nedocházelo k případům politických procesů, za něž EU považuje procesy s expremiérkou Tymošenkovou, exministrem vnitra Lucenkem či právě kauzu Danylyšyn.

Janukovyč zvažuje milost Lucenkovi

Janukovyč v neděli na tiskové konferenci připustil, že je ochoten Lucenkovi, který byl za zpronevěry a překročení pravomocí odsouzen na čtyři roky a trpí zdravotními problémy, udělit milost, nejprve ale počká, jak dopadne exministrovo dovolání. „Trpí tam a já z toho nemám radost. Je ve velmi těžké situaci,“ prohlásil Janukovyč. „Jestli ho soud neosvobodí, zvážím jeho omilostnění,“ dodal.

Ohledně své hlavní politické sokyně Tymošenkové však Janukovyč tak shovívavý nebyl. „Tymošenková pyká za to, co spáchala. Ale co udělala naše země? Proč tak trpí, proč musíme platit podle této dohody do roku 2019? Kdo má z toho radost?“ ptal se prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám