Hlavní obsah

Ukrajina testovala rakety včetně nové střely s plochou dráhou letu

Kyjev

Ukrajina v době zvýšeného napětí ve vztazích s Ruskem, které na konci listopadu zabavilo tři její lodě a zadržuje 24 námořníků, testovala ve středu u Oděsy vylepšené rakety země-vzduch S-125 Něva i novou protilodní střelu s plochou dráhou Neptun. Odpaly sledoval předseda ukrajinské Národní bezpečnostní a obranné rady Oleksandr Turčynov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina testovala modernizovaný systém protivzdušné obrany a řízené střely NeptunVideo: Reuters

 
Článek

Turčynov uvedl, že je s testy Neptunu spokojen. „Dnes jsme testovali schopnosti střely s plochou dráhou letu zasáhnout cíle ve velké vzdálenosti. Je důležité, že tato střela může zničit přesně cíl ve vzdálenosti 280 km. To je velmi dobrý výsledek,” prohlásil.

Neptun poháněný proudovým motorem by mělo být možné odpalovat z pozemních ramp, z lodí i letadel. První test byl podniknut 22. března 2016. Při testu letos v lednu se podařilo zasáhnout vytýčený cíl. V srpnu už byl zasažen cíl ve vzdálenosti 100 km.

Současně probíhaly i testy modernizovaných střel S-125, které mají v kódu NATO označení GA-3 Goa. První verze byly použity už na počátku šedesátých let, ale postupně se vylepšovaly. Raketu 5V24 s dosahem 15 km nahradila 5V27 s dosahem 35 km účinná proti cílům letícím od dvaceti metrů do 18 km. Zatímco Rusko ji vyřadilo, Ukrajina ji dál modernizovala, takže dosah stoupl na 40 km.

„Testovací odpaly střel prokázaly schopnost zabezpečit hranice Ukrajiny podél Černého a Azovského moře,“ zhodnotil zkoušku Turčynov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám