Hlavní obsah

Ukrajina se s Gazpromem nedohodla, dál hrozí, že bude bez plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská společnost Gazprom zatím nedokázala vyřešit spor, který vede s Ukrajinou. Gazprom tvrdí, že mu Ukrajina za minulý odběr plynu dluží v přepočtu 1,5 miliardy dolarů (26,4 miliardy Kč), což Ukrajina odmítá. Její energetický podnik Naftogaz nakupuje plyn od prostředníka, což je obchodní společnost RosUkrEnergo. Gazprom od čtvrtka hrozí, že dodávky plynu na Ukrajinu přeruší.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

"Schůzka ukázala naprostou nepřipravenost ukrajinské strany o problému diskutovat," uvedl Gazprom po schůzce s činitelem Naftogazu. Gazprom dodává na Ukrajinu plyn převážně ze střední Asie, který je levnější, někdy tam ale posílá i dražší ruský plyn.

Ruský plyn se na Ukrajinu dostává přes společnost RosUkrEnergo, ve které má Gazprom polovinu akcií. O druhou polovinu se dělí dva ukrajinští podnikatelé. RosUkrEnergo pak zemní plyn prodává společnosti UkrGazEnergo, což je její společný podnik s Naftogazem. Každá s firem v něm má 50 procent akcií.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková už několikrát uvedla, že způsob prodeje plynu z Ruska na Ukrajinu je neprůhledný a vytváří prostředí vhodné ke korupci. Zástupci RosUkrEnergo nicméně zodpovědnost za problémy odmítají a tvrdí, že za nesrovnalosti v platbách nemohou. S Gazpromem se shodují, že Ukrajina dluží za odběr plynu v přepočtu asi 1,5 miliardy USD.

Gazprom ve čtvrtek pohrozil, že pokud s Ukrajinou spor do konce týdne nevyřeší, v pondělí bude muset dodávky plynu na Ukrajinu přerušit. Tento krok by se prý neměl dotknout odběratelů v Evropské unii, byť Gazprom zemní plyn do unie posílá i přes Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám