Hlavní obsah

Ukrajina poslala do Severodoněcku posily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina vyslala posily do Severodoněcku, o který svádí více než měsíc tvrdé boje s ruskými silami, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědectví fotografa Oleksandra Ratušňaka.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci

Článek

V Severodoněcku, které je pod neustálými útoky, ukrajinští vojáci často tráví i několik týdnů a dělostřelecká palba je pro ně denní chléb.

Ratušňak natočil ukrajinské posily, jak připlouvají do města po řece v nafukovacích člunech. Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují Severodoněck s dalším územím pod kontrolou ukrajinských sil, jsou totiž pravděpodobně zničené, uvedlo dříve britské ministerstvo obrany, které se odkazuje na poznatky vojenské rozvědky.

Zelenskyj poděkoval Fialovi za podporu kandidatury Ukrajiny do EU

Domácí

Fotograf uvedl, že do města se dostal v minulých dnech s ukrajinským praporem Svoboda a strávil zde dvě noci. Podle Reuters se mu podařilo poskytnout vzácný pohled zevnitř do rozhodující bitvy ruské války na Ukrajině.

Právě na ovládnutí Severodoněcku, největšího města v Luhanské oblasti, které je stále alespoň částečně v ukrajinských rukou, soustředí Rusko v poslední době své síly.

Rusové se snaží obnovit ofenzivu na Slavjansk

Evropa

Střídavě pálí z kanónu a kouří

Ukrajinští vojáci v Severodoněcku střídavě pálí z tankového kanónu a kouří, zatímco se schovávají ve sklepě před venkovními explozemi, které uvnitř jejich úkrytu víří prach. V sutinách se prohání opuštěný jezevčík, kterého vojáci pojmenovali Kulka, popsala agentura obvyklý den v Severodoněcku.

„Je to pro nás jako vykopávat brambory,” řekl jeden z vojáků.

Ukrajinští obránci kromě toho uvedli, že ruské vojáky potkají nablízko jen zřídka a na dlouhých úsecích nemusejí pálit z ručních zbraní, což podle Reuters odráží důležitou roli, kterou má v bitvě o Severodoněck dělostřelectvo.

Rusové se potýkají s partyzány

Evropa

Ve městě se stále ukrývá také 7000 až 8000 civilistů, protože v současné době je podle starosty Oleksandra Strjuka příliš riskantní odjet. „Armáda s nimi sdílí léky,” uvedl podle Reuters Strjuk v televizním vysílání. „Míra zničení města je čím dál větší. Historická část je teď v troskách po tom, co tudy prošla bojová linie. Rusové ničí budovy do základů,” sdělil Strjuk.

Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje mají Ukrajinci šanci město udržet. „Je to malé město - čtyři krát čtyři kilometry - a stejně se ho (Rusům) nedaří ani čtvrtý měsíc od (začátku invaze) ovládnout,” řekl v ukrajinské televizi Hajdaj.

Podle dřívějších zpráv je Severodoněck částečně izolován poté, co byly zničeny všechny hlavní mosty, které ho spojovaly s přilehlým Lysyčanskem. Rusové ovládli převážnou část města, Ukrajinci se ale drží v průmyslové zóně na okraji. Moskva minulý týden ukrajinské vojáky v Severodoněcku vyzvala, aby se vzdali.

Reklama

Výběr článků

Načítám