Hlavní obsah

Ukrajina obnovila částečně dodávky elektřiny na Krym, aktivisté se pohádali

Kyjev

Ukrajina v úterý částečně obnovila dodávku proudu na anektovaný Krym, která byla přerušena více než dva týdny. Oznámila to ukrajinská agentura Unian s odvoláním na zprávu místních úřadů. Po dohodě s aktivisty hnutí Blokáda Krymu, kteří dosud opravu poškozených sloupů znemožňovali, byla zprovozněna jedna linie dálkového vedení.

Foto: Reuters

Jeden ze zničených sloupů elektrického vedení u vesnice Čonhar v Chersonské oblasti, který odpálili radikální aktivisté 21. listopadu. Poloostrov tak odřízli od dodávek elektřiny.

Článek

Aktivisté dosud opravě dvou poškozených sloupů bránili a žádali, aby Moskva propustila politické vězně internované na Krymu a v Rusku. Přístupu opravárenských čet zvlášť aktivně bránili zástupci krymských Tatarů a radikální nacionalisté z hnutí Pravý sektor.

K ukončení blokády o víkendu vyzval v televizním projevu prezident Petro Porošenko, Zdůraznil, že kromě Krymu nedostávali proud ani obyvatelé několika jihoukrajinských měst a obcí v Chersonské oblasti.

Tataři projevili vůli hlavě státu vyhovět, ale radikálové z Pravého sektoru se v pondělí postavili proti. V úterý jejich spor vyvrcholil prohlášením vůdců Pravého sektoru, že se na blokádě okupovaného poloostrova dál podílet nebudou. Krátce nato byla dodávka proudu na jedné z poškozených linií obnovena.

„Obnovení dodávek je další protiukrajinský krok nynějšího režimu, který si zahrává s našimi nepřáteli,” uvedl v prohlášení Pravý sektor. Účast na blokádě jeho aktivisté ukončují, vyhrazují si ale právo připojit se v budoucnu k blokádě Krymu „všemi dostupnými prostředky včetně nátlaku na ukrajinskou státní moc”.

Reklama

Výběr článků

Načítám