Hlavní obsah

Ukrajina nemá problémy jen s plynem, v Rusku chce nakupovat i elektřinu

Kyjev

Pokračující boje na východní Ukrajině způsobují vážné potíže v energetice. Kyjev proto v úterý zahájil jednání s Moskvou o dodávkách elektřiny z Ruska na Ukrajinu. V týž den oznámil mluvčí protiteroristické operace ATO Vladyslav Selezňov, že během pondělních bojů padlo na východě dalších pět ukrajinských vojáků.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinka míjí rozstřílenou budovu v Doněcku.

Článek

Společnost Ukrintěrenergo v úterý zahájila jednání s ruskou stranou o možnosti dodávek elektrické energie z Ruské federace. Uvedl to ministr energetiky a uhelného průmyslu Juryj Prodan během ukrajinskonorského fóra.

„V souladu s rozhodnutím Ukrajinské národní bezpečnostní rady jsem nařídil společnosti Ukrinteněrgo aby jednala s ruskou stranou o tom, zda jakých podmínek a za jakou cenu by ji bylo možné dovážet,“ řekl Prodan.

Problémy ukrajinské ekonomiky a zejména energetiky prohloubily půlroční boje. Kyjev byl vždy závislý na dodávkách ruského plynu, ale země byla schopna vyprodukovat dost elektrické energie v tepelných elektrárnách z uhlí vytěženého v Donbasu. Uhlí se však nedostává, protože se doly nacházejí v oblastech pod kontrolou separatistů, v mnohých se netěží a řada jich byla během bojů vážně poškozena. Poškozené však jsou i některé tepelné elektrárny, takže řešením není ani import dražšího uhlí z JAR.

Boje pokračují

Boje na východě Ukrajiny pokračují. „Za 24 hodin následkem ostřelování, výbuchů náloží a min zemřelo pět ukrajinských vojáků a dalších osm utrpělo různě vážná zranění,“ uvedl Selezňov, podle něhož se příměří opakovaně porušuje: „Během 24 hodin bojovníci porušili třiatřicetkrát podmínky příměří na východě Ukrajiny.“

„Při minometné palbě a střelbě z ručních zbraní byli zasaženi obránci doněckého letitě,” dodal Selezňov. „Předtím teroristé dlouho vedli dělostřeleckou palbu na nový terminál letiště, který zcela zničili,“ poznamenal ještě.

Ženě utrhl granát nohu

„Večer bandité využili raketomety BM-21 Grad během bombardování našich pozic u Trojchizbenky, Sokolniků a Luhanské tepelné elektrárny u Ščastja,“ uvedl dále mluvčí.

„V Trojchizbence jeden z dělostřeleckých granátů vybuchl na dvoře a těžce zranil 43letou ženu, utrhl jí nohu,“ informoval podle Ukrajinske pravdy gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci pod palbou separatistů u Luhansku Video: Reuters

Jedna z obyvatelek uvedla: „Bylo to ostřelování. Vyrazilo mi to okna. Nevím, odkud přišla střelba.“ Ukrajinský voják dodal: „Stříleli celý týden na civilisty z minometů a Gradů.“ Žena ještě doplnila, že palba měla tragické následky: Včera jsme pohřbili ženu. Byla zabita.“

V pondělí na východě Ukrajiny přišlo o život dalších 33 lidí a 49 jich bylo zraněno. [celá zpráva]

Moskal dodal, že ostřelována byla i další místa v oblasti, jako Stanycja Luhanska, Krymske a Trojicke. Ve městě Ščastje zasáhli plynovod. Kvůli bojům je mnoho obcí nejen bez plynu, ale také bez elektřiny a bez dodávek vody.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Merkelová se nebývale ostře pustila do Putina

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí nebývale ostře kritizovala kvůli krizi na Ukrajině ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle agentury DPA při...

Výběr článků

Načítám