Hlavní obsah

Ukrajina má novou národní církev v čele s metropolitou

Kyjev
Aktualizováno

Představitelé ukrajinských pravoslavných církví v sobotu na církevním sněmu v Kyjevě schválili sloučení tří organizací v nezávislou ukrajinskou národní církev. Ta by měla být zcela nezávislá na Moskvě. Potvrdil to podle světových tiskových agentur ukrajinský prezident Petro Porošenko. Synod podle Porošenka zvolil hlavu nové církve - metropolitu kyjevského Epifanije.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Nově zvolená hlava nezávislé ukrajinské církve Epifanij

Článek

"Tento den vejde do dějin jako posvátný den - den konečné nezávislosti na Rusku," prohlásil podle agentury Reuters ukrajinský prezident před tisícovkami přívrženců. Výsledek synodu má umožnit konstantinopolskému patriarchátu vyhlásit vytvoření nové samostatné ukrajinské církve, nezávislé na Moskvě. Ten už v říjnu zrušil třísetletou podřízenost kyjevských prelátů vůči moskevskému patriarchátu.

"Vytvoření naší církve je dalším vyjádřením nezávislosti Ukrajiny a vy jste hlavními účastníky této historické události," řekl ke shromážděnému davu Porošenko, který přišel na synod jako čestný host. "Modlíme se, aby se ukrajinská církev dnes stala skutečností," prohlásil prezident, který z vytvoření nezávislé ukrajinské pravoslavné církve učinil jeden z klíčových bodů své ještě nezahájené kampaně za znovuzvolení do nejvyšší státní funkce na jaře 2019.

Moskevský patriarcha Kirill kritizoval Ukrajinu, že se stát příliš vměšuje do církevních záležitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám