Hlavní obsah

Udělejme to rychle, vzkázal Brusel do Londýna

Brusel
Aktualizováno

Vůdci 27 zemí Evropské unie oznámili, že evropský blok „bude pokračovat“ navzdory odchodu Velké Británie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéf Evropské rady Donald Tusk, předseda europarlamentu Martin Schulz a premiér předsednického Nizozemska Mark Rutte ve společném prohlášení v pátek uvedli, že očekávají zahájení rozhovorů o podobě opuštění EU co nejdříve.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Londýn podle unijních představitelů musí po rozhodnutí vystoupit ze společného bloku jednat „tak rychle, jak je to jen možné, jakkoli bolestivý to může být proces“, citovala ze společného prohlášení lídrů EU agentura AP.

Dohoda, kterou v únoru vyjednal premiér David Cameron pro Spojené království, přestává podle prohlášení platit. Tvrdě vyjednané ústupky Bruselu měly pomoci udržet Spojené království v EU. Žádné nové vyjednávání už ale nebude, dodává se v prohlášení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek referenda o odchodu Velké Británie z EU

Unijní špičky čekají, že to bude Londýn, kdo přijde s návrhem na podobu dalšího fungování s Unií. Británie bude mít postavení třetí země a nová dohoda musí být vyvážená a v zájmu obou stran.

Juncker: Není to konec EU

Obyvatelé Spojeného království v referendu rozhodli o odchodu v poměru 52 ku 48 procentům. Británie tak hlasovala o rozchodu po 43 letech členství. Premiér David Cameron v reakci oznámil, že na podzim odejde z funkce.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek v reakci na hlasování odmítl, že by výsledek britského referenda znamenal začátek konce EU.

„Ne,” odpověděl šéf EK Juncker na otázku, zda je brexit koncem Evropské unie, odcházel za potlesku.

Francouzský prezident François Hollande v reakci na rozhodnutí o brexitu prohlásil, že je to „těžká zkouška pro Evropu“.

„Evropa je velká idea, nejen velký trh,” prohlásil francouzský prezident a řekl, že

Unie se po britském referendu nemůže jednoduše vrátit k běžné každodenní agendě. Měla by se podle šéfa Elysejského paláce soustředit na priority jako jsou bezpečnost, obrana, ochrana hranic a tvorba pracovních míst.

Lítost Merkelové

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je rozhodnutí Británie „ranou Evropě a procesu evropského sjednocení“. Dodala, že je podle ní EU dost silná, aby na brexit reagovala správně.

„Je výjimečným společenstvím solidarity a hodnot, je naším garantem míru, blahobytu a stability,” prohlásila kancléřka.

Londýn ale podle ní do samotného odchodu musí plnit povinnosti členského státu. Rozhodnutí Britů prý přijala s „velkou lítostí“.

Musíme zajistit, že občané konkrétně pocítí, jak moc Evropská unie přispívá ke zlepšení života jich osobně
Angela Merkelová, německá kancléřka

„Stále častěji jsme konfrontováni s tím, že lidé mají zásadní pochybnosti o směřování evropského integračního procesu. To neplatí jen pro Británii, ale v různé míře pro všechny členské země. Musíme proto zajistit, že občané konkrétně pocítí, jak moc Evropská unie přispívá ke zlepšení života jich osobně,” uvedla.

Německo má podle kancléřky „zvláštní zájem a zvláštní odpovědnost“ na tom, aby evropská jednota uspěla. Merkelová zároveň oznámila, že se v pondělí sejde v Berlíně se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem, francouzským prezidentem Hollandem a jeho italským protějškem Matteem Renzim.

„Co vás nezabije, to vás posílí,“ předseda Evropské rady Donald Tusk.

O dalším postupu se budou radit premiéři a prezidenti sedmadvaceti unijních států na okraj červnového summitu EU. V Bruselu se sejdou příští úterý a středu. Britský premiér na rozhovorech nebude.

Jak dlouho proces rozchodu Británie s EU potrvá, není jasné. Londýn musí svůj záměr oficiálně oznámit Bruselu a pak budou následovat mnohaměsíční vyjednávání o odchodu podle článku 50 Lisabonské smlouvy o Evropské unii. Tento článek ještě nikdy nebyl použit. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska bude ke splnění všech náležitostí potřeba alespoň sedmi let.

Reklama

Výběr článků

Načítám