Hlavní obsah

Udělali jste z Osvětimi atrakci à la Disneyland, spílá historik Polsku

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kontroverzní britský historik David Irving (72), který se chce vydat po nacistických táborech smrti v Polsku, obvinil polské úřady, že z Osvětim přeměnily na turistickou atrakci ve stylu Disneylandu.

Foto: Profimedia.cz

Nacistický koncentrační tábor v Osvětimi, kde bylo povražděno přes milión lidí, velkou většinou Židů.

Článek

V rozhovoru pro list Daily Mail Irving, kterého uvěznilo v roce 2006 Rakousko za popírání holocaustu, řekl, že Polsko udělalo z Osvětimi „stroj na výrobu peněz doplněnou falešnými strážnými věžemi“.

„Jsem historik už 40 let a poznám falzifikát, když ho uvidím. Když se podíváte na staré fotografie z Osvětimi, věže tam nejsou," upozornil.

Irving se pod palbu kritiky dostal poté, co vyšlo najevo, že za 1500 liber (asi 45 tisíc Kč) organizuje týdenní zájezd do bývalého Hitlerova hlavního stanu Vlčí doupě, do Treblinky a do Varšavského ghetta. Kritici označují tento zájezd za „nacistické cestování".

„Mám vyprodáno. Chci cestu opakovat každé dva roky,“ sdělil Irving.

Irvinga potrestala rakouská justice za výroky při vystoupeních z roku 1989, kdy řekl, že většinu obětí z koncentračních táborů nezavraždili nacisté, ale podlehli nemocem, např. tyfu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám