Hlavní obsah

UCK útočila v roce 1998 ze základny v Albánii, tvrdí Bělehrad

Právo, vpl
BĚLEHRAD

Srbská vláda má k dispozici nové důkazy o tom, že někdejší Kosovská osvobozenecká armáda (UCK) prováděla na konci devadesátých let výpady do Kosova i ze základny na území Albánie.

Článek

„Máme dostatek důkazního materiálu, který by měl důsledně prošetřen v Albánii. Je dostatečně přesvědčivý pro naše kolegy v Radě Evropy a dalších mezinárodních institucích,“ řekl serveru RTS Bruno Vekarić, mluvčí srbské prokuratury pro válečné zločiny.

Důkazní materiál zahrnuje i videozáznam útoku UCK na pohraniční hlídku jugoslávské armády z 30. září 1998, při němž zahynulo pět vojáků. Jugoslávští vojáci neměli šanci na odpor, protože komando UCK se okamžitě po přepadu ze zálohy stáhlo za hranice do tábora v severním Albánii. Vojenští experti upozornili, že šlo o pečlivě nacvičenou operaci.

Srbská civilní oběť identifikována

Prokuratura minulý týden informovala, že identifikovala první oběť albánské jednotky, která je podezřelá, že obchodovala s orgány srbských zajatců z Kosova.Obětí je Predrag Dragović, který podle svého syna Radeho odešel 22. června 1999 do obchodu ve městě Peč a nevrátil se. Rade Dragović k fotografii zachycující jeho mrtvého otce v uniformě a několik pózujících bojovníků UCK, řekl, že ho před popravou museli přinutit, aby si stejnokroj oblékl: „Chtěli zakrýt stopy, že zabili civilistu“.

Srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčević dodal, že fotografie vznikla v severní Albánii a na druhé straně je napsáno Agim Ramadani, 138. brigáda UCK. Podle srbských médií má Bělehrad k dispozici výpověď bývalého příslušníka této brigády o tom, že její příslušníci unášeli srbské civilisty, aby mohli prodat jejich orgány.

 „Už jsem zaslal albánské prokuratuře dopis s požadavkem, aby případ přešetřila. Pokud opět nebude reagovat, obrátíme se na mezinárodní společenství v čele s OSN,“ uvedl srbský prokurátor pro válečné zločiny Vladimir Vukčević

Bývalá prokurátorka haagského soudu Carla del Ponteová napsala ve své knize, že na kšeftování se podíleli i vysoce postavení činitelé UCK, z nichž mnozí dnes tvoří politické špičky Kosova.

 V Norsku zadrželi Srba podezřelého z válečných zločinů v Kosovu

Norská policie ve čtvrtek zadržela muže, který je podezřelý z podílu na válečných zločinech v Kosovu. Devětatřicetiletý zadržený se podle agentur APA a AP v březnu 1999 podílel jako člen srbských polovojenských jednotek na násilném vyhánění albánského obyvatelstva z Kosova.

Policie získala informace o pobytu hledaného od OSN. V Norsku žil od roku 2007. Na seznamu civilní mise OSN v Kosovu (UNMIK) je mezi hledanými. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám