Hlavní obsah

Účetní z Osvětimi musí do vězení, s žádostí o milost neuspěl

Lüneburg

Bývalý esesman z Osvětimi Oskar Gröning musí nastoupit do vězení. Žádost o milost mu byla zamítnuta, napsal server týdeníku Focus s odvoláním na státní zastupitelství v severoněmeckém Lüneburgu. Šestadevadesátiletý muž vyčerpal všechny možnosti, jak se vyhnout vězení, a nezbývá mu než do něj v nejbližší době nastoupit. Má si v něm odpykat čtyřletý trest za napomáhání k vraždám nejméně 300 tisíc Židů.

Foto: Profimedia.cz

Oskar Gröning

Článek

Nástup trestu se Gröning pokusil odvrátit tím, že podal u německého ústavního soudu stížnost s poukazem na údajné porušení základního práva na život a na tělesnou nedotknutelnost. Stížnost však byla koncem prosince loňského roku zamítnuta. [celá zpráva]

Už loni v listopadu soud v Celle rozhodl, že bývalý člen SS navzdory vysokému věku může do vězení nastoupit. [celá zpráva ] Udělení milosti tak bylo poslední možností, jak se mohl vězení vyhnout, připomněl server Focus.

Státní zastupitelství v Hannoveru, které má Gröningův případ na starost, oznámilo, že muži v nejbližší době přijde obsílka s výzvou k nastoupení trestu.

Bývalý dobrovolník jednotek Waffen-SS se přiznal k tomu, že odklízel a evidoval zavazadla deportovaných vězňů a počítal jejich peníze. Média ho proto označují za osvětimského účetního.

Reklama

Výběr článků

Načítám