Hlavní obsah

U řeckého ostrova Santorini evakuovali z lodi 1500 lidí

SANTORINI

U řeckého ostrova Santorini v Egejském moři se ve čtvrtek dostala do potíží výletní loď s asi 1200 cestujícími a nejméně 300 členy posádky na palubě. Plavidlo vyslalo nouzový signál a bylo k němu vysláno několik záchranných člunů a pět vrtulníků. Podle řeckého ministerstva námořního loďstva byli všichni lidé přepraveni z poškozeného plavidla na pevninu. Nikdo nebyl zraněn.

Článek

"Loď najela na podvodní útes a začala nabírat vodu půl námořní míle (asi jeden kilometr) od ostrova Santorini. Cestující loď opouštějí v záchranných člunech," potvrdil v průběhu odpoledne nejmenovaný zdroj z řeckého ministerstva obchodního loďstva.

Loď najela na podvodní útes. Foto: REUTERS/Stringer

Všech zhruba 1200 zahraničních turistů, převážně Němců a Američanů, bylo nakonec z lodi bezpečně evakuováno. Na lodi bylo také nejméně 300 členů posádky. Nikdo nebyl zraněn. "Není třeba se znepokojovat. Nikdo nebyl zraněn a nikdo nebyl ohrožen," řekl Mihalis Maragheftis v místní televizi. Lidé se prý chovali velmi klidně a nevznikla žádná panika.

Výletní loď o výtlaku více než 22 tisíc tun patřící řecké společnosti Louis Cruise Lines vyslalo nouzový signál v době, kdy bylo necelý kilometr od hlavního města ostrova Santorini. Do evakuace se zapojila desítka lodí nacházejících se v blízkosti, šest záchranných vrtulníků, dvě vojenská letadla a čtyři válečné lodě.

Letecké záběry evakuované lodi Sea Diamond (vpravo dole). Foto: ČTK/AP

První cestující opustili loď na záchranných člunech. Když se plavidlo, které bylo v zadní části poškozeno, podařilo stabilizovat, byli ostatní cestující přepraveni menšími plavidly na břeh. Společnost vyslala na ostrov pro svoje klienty jinou loď.

Loď, která je schopna pojmout až 1600 pasažérů, vyrazila na pětidenní plavbu z přístavu Pireus v pondělí a její návrat byl naplánován na pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám