Hlavní obsah

U Kyjeva dopadli náměstka ministra války Islámského státu

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že u Kyjeva zadržela ve spolupráci s americkou CIA a gruzínským ministerstvem vnitra jednoho z vysoce postavených velitelů Islámského státu (IS), Gruzínce Bara Šíšáního. Ten působil jako tajemník ministra války Islámského státu.

Foto: SBU

Zadržený Gruzínec Bar Šíšání mezi bojovníky IS

Článek

Dopaden byl poblíž domu, kde přebýval. Analýza tváře pak potvrdila, že je to velitel IS. Byl umístěn do vydávací vazby. Podle agentury Interfax Ukrajina o něj stojí Gruzie, oficiálně to však nepotvrdila.

Šíšání působil v Sýrii od roku 2012, napřed jako emír v jedné z oblasti syrské provincie Latákija. V roce 2013 získal vysokou pozici v Islámském státu, když se stal náměstkem ministra války abú Umara Šíšáního, což byl Gruzín čečenského původu Tarchan Batirašvili.

Foto: SBU

Zadržený Gruzínec Bar Šíšání

Když Batirašvilliho Američané před v březnu 2016 při náletu lety zabili, Bar Šíšání odešel do Turecka, odkud dál koordinoval aktivity Islámského státu.

V létě 2018 přijel na falešný pas na Ukrajinu, uvedla SBU ve svém prohlášení. Tam podle ní koordinoval působení zvláštních oddílů IS Amnestie.

Umar Čečenec je po smrti, potvrdili Američané

Blízký a Střední východ

V Gruzii byl znám pod jménem Cezar Tochosašvili. Pocházel stejně jako Batirašvili z Pankiské soutěsky poblíž hranice z Čečenskem. Jeho příbuzní jej považovali za mrtvého.

Odhaduje se, že během bojů v Sýrii a Iráku přišly o život asi čtyři desítky gruzínských občanů, z nichž většina bojovala v řadách IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám