Hlavní obsah

U černobylské elektrárny propukl požár Rudého lesa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černobyl

Uvnitř uzavřené zóny okolo komplexu někdejší jaderné elektrárny v Černobylu na severu Ukrajiny hoří les. Úřady, které z jeho založení viní žháře, ale ujišťují, že žádné nebezpečí v souvislosti s radiací nehrozí. Požár propukl v úterý a zachvátil dvanáct hektarů půdy. Ve čtvrtek už ale hoří jen jeden hektar, uvedl server Euronews s odkazem na ukrajinskou službu pro mimořádné informace.

Foto: Handout, Reuters

Letecký pohled na požár lesa v Černobylu

Článek

Šéf úřadu pro mimořádné situace Nikolaj Čečektin řekl agentuře Interfax, že hasiči na místě vzniku požáru necelých deset kilometrů od elektrárny našli pochodně, kterými byl pravděpodobně oheň založen. Případu se proto ujala policie a začala stíhat neznámého pachatele.

Požár se podle ministerstva ochrany rozhořel v zóně zřízené po explozi čtvrtého reaktoru v roce 1986. Šlo tehdy o nejhorší jadernou havárii na světě. Z okolí se museli vystěhovat lidé, ochranná zóna je nadále oficiálně neobývaná.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Původní Rudý les je již dávno pokácený. Radiace v této oblasti však zůstává pro člověka příliš vysoká.

Radioaktivita se v zóně kontroluje na 39 místech. Naměřené údaje přicházejí do dispečinku za běžných okolností každou hodinu, za výjimečné situace, jako je nyní, každé dvě minuty, uvedlo ministerstvo. Úřad ujistil, že naměřené hodnoty ukazují, že k žádnému zhoršení nedošlo.

Buďte v klidu, radí premiér

Premiér podle listu Ukrajinska pravda doporučil lidem neznepokojovat se, požár podle něj nepředstavuje nebezpečí pro obyvatelstvo a naměřené hodnoty radiace jsou jak v Kyjevě, tak v Černobylu hluboko pod přípustnou mírou. „Situaci plně kontrolujeme,” zdůraznil šéf vlády Volodymyr Hrojsman.

Foto: Stringer, Reuters

Kouř z požáru lesa stoupá za reaktorem někdejší jaderné elektrárny v Černobylu

Požáry v okolí Černobylu nejsou nijak vzácné. V roce 2015 oheň zachvátil 1500 hektarů. V tehdejším suchém a horkém létě zaznamenali hasiči v okolí Černobylu desítky požárů, avšak méně rozsáhlých. Ani tehdy podle úřadů radiace nestoupla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám