Hlavní obsah

Tymošenkovou převezli do nemocnice, ukončí hladovku

Kyjev

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková byla ve středu ráno převezena z věznice do civilní nemocnice v Charkově. Má tam pod vedením německého lékaře podstoupit léčbu kvůli vyhřezlé ploténce a postupně ukončit hladovku. Oznámily to agentury Reuters a AFP s odvoláním na svědky.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková v charkovské věznici.

Článek

Převoz Tymošenkové do ústřední charkovské nemocnice potvrdily agentuře ITAR-TASS zdroje ze strany Vlast, v jejímž čele expremiérka stojí.

Tymošenková měla být převezena už v úterý, chtěla se ale ještě poradit s právníkem. Na léčbě a postupném ukončení hladovky, které bude trvat deset až čtrnáct dní, se domluvila s německým neurologem Lutzem Harmsem, který se o ni bude starat a na Ukrajinu přijel před několika dny.  [celá zpráva]

Neurolog bude především léčit vyhřezlou meziobratlovou ploténku. Ještě předtím je ale nutné ukončit  hladovku.

Tymošenková si dlouhodobě stěžovala na bolesti zad a také na to, že ji ve vězení bili. To ale ruské úřady popírají.

Ukrajinské lékaře odmítala ze strachu, že by ji údajně mohl režim nechat otrávit.

Tymošenková si odpykává trest sedmi let vězení, který dostala poté, co soud dospěl k závěru, že ve vysoké funkci uzavřela pro Ukrajinu nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Sama tvrdí, že případ je zpolitizovaný a že šlo o mstu jejích politických rivalů.

Izolace Kyjeva

Kvůli Tymošenkové se Kyjev dostává do izolace, zrušil i summit, který se měl konat tento víkend, protože polovina prezidentů včetně Václava Klause odřekla účast. [celá zpráva]

Nynější "lékařské manévry" kolem Tymošenkové jsou považovány za přípravu jejího převozu k léčení do zahraničí, pokud možno ještě před zahájením fotbalového mistrovství Evropy. I tuto akci totiž chtěli někteří evropští státníci bojkotovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám