Hlavní obsah

Tymošenkovou obviní i z podílu na vraždě, hrozí jí dalších 25 let vězení

– Kyjev • Aktualizováno
Novinky, rei

Ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové hrozí dalších 25 let za mřížemi. Prokuratura se ji chystá obvinit také z podílu na vraždě podnikatele Jevhena Ščerbaně. Podle středečního vydání listu Kommersant-Ukrajina má dostatek důkazů. Tymošenková si už odpykává sedmiletý trest vězení za poškozování zájmů státu.

Článek

Nové obvinění by podle ukrajinského deníku mělo být vzneseno na přelomu června a července, až se Tymošenková uzdraví. Expremiérka má vyhřezlou ploténku.

Podnikatel a politik Ščerbaň byl zastřelen v roce 1996 na letišti v Doněcku. Útočníci vydávající se za letištní obsluhu tehdy zabili i jeho manželku a několik dalších lidí. Přežil Ščerbaňův tehdy 19letý syn, podařilo se mu skrýt pod autem. Ten pak Tymošenkovou obvinil z podílu na vraždě. Expremiérka tehdy působila ve firmě JESU, která měla vraždu objednat přes tehdejšího předsedu vlády Pavla Lazarenka, který je rovněž ve vězení.

U chystaného soudu má údajně vypovídat i muž, který si už v souvislosti s vraždami odpykává doživotní trest. Úřady už ho kvůli tomu daly převézt do Kyjeva. Celkem bylo v případu obviněno už osm lidí, z nichž tři byli odsouzeni na doživotí.

Jednapadesátiletá expremiérka obvinění odmítá. „Je absurdní chtít mě spojovat s tím případem,“ uvedla v prohlášení z věznice v Charkově.

Rozkol s Evropskou unií

Tymošenkové už ukrajinská justice uložila trest sedm let za mřížemi za poškozování státních zájmů v souvislosti s nevýhodnou smlouvou o dodávkách plynu z Ruska. Kromě ní ovšem skončila ve vězení kvůli různým obviněním polovina její vlády.

Tymošenková tvrdí, že je politickým vězněm svého konkurenta a současného prezidenta Viktora Janukovyče. „Výběrovost“ vyšetřování korupce se nelíbí ani většině zemí EU včetně České republiky, jejichž představitelé kvůli případu Tymošenková hodlají bojkotovat nadcházející evropský šampionát v kopané, který Ukrajina hostí společně s Polskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám