Hlavní obsah

Tymošenková chce zvrátit výsledek ukrajinských voleb, třetímu nabízí post premiéra

Kyjev

Kandidátka na post ukrajinského prezidenta Julija Tymošenková ve středu nabídla v případě svého vítězství post premiéra Serhyji Tyhypkovi. Chce tak dohnat ztrátu deseti procentních bodů na vítěze prvého kola Viktora Janukovyče, protože třetí Tyhypko dostal třináct procent hlasů.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

"Nabídla jsem Serhyji Tyhypkovi nejen sloučení našich programů, naší vize rozvoje Ukrajiny. Nabídla jsem mu nejen spolehlivé partnerství v těžké, ale prospěšné práci. Nabídla jsem mu i úřad předsedy vlády," řekla Tymošenková novinářům.

Její nabídka přišla krátce poté, co sám Tyhypko volební spolupráci s kterýmkoli z prezidentských kandidátů odmítl, i když úplně nevyloučil. Tyhypko na tiskové konferenci obvinil oba prezidentské kandidáty, že prozatím voličům nabízejí jen prázdné sliby, nikoli věcná řešení. Pokud ale své jednání v budoucnu změní, připouští i Tyhypko změnu svého postoje.

Konečné výsledky prvního kola ukrajinských voleb
Janukovyč35,32 %
Tymošenková25,05 %
Tyhypko13,06 %
Jaceňuk6,96 %
Juščenko5,45 %
ZdrojKyivpost

Kromě Tymošenkové se 7. února ve druhém kole voleb bude ucházet o nejvyšší úřad v zemi vůdce proruské opozice Viktor Janukovyč. Stejně jako Tymošenková se o přízeň Tyhypka hodlá ucházet i on. Janukovyč se s Tyhypkem bezprostředně po prvním kole voleb setkal, svou vyjednávací taktiku ale zatím skrývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám