Hlavní obsah

Tymošenková chce být ukrajinskou prezidentkou, půjde do voleb

• Aktualizováno

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková bude kandidovat v květnových prezidentských volbách. Oznámil to opoziční předák Vitalij Kličko, kterého citovala BBC. Kličko zároveň potvrdil, že se sám do volebního klání zapojí. Tymošenková byla teprve před pár dny propuštěna z vězení.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková jen několik hodin po svém propuštění z vězení promluvila k opozičním demonstrantům na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Článek

„Předevčírem jsem kontaktoval Juliji Tymošenkovou. Kromě jiného vyslovila svůj názor, že chce kandidovat v prezidentských volbách,” řekl vedoucí představitel donedávna opoziční strany UDAR Vitalij Kličko novinářům v ukrajinském parlamentu.

„Nevidím na tom nic špatného, ale bude vypadat velmi zvláštně, pokud spolu budou opoziční síly soutěžit. Ale doufám, že pokud k této konkurenci dojde, bude čestná, průzračná a podle současných evropských zásad, “ dodal Kličko s odkazem na svůj vlastní úmysl kandidovat.

Nová ukrajinská vláda, která se zformovala po sesazení prezidenta Viktora Janukovyče, chce volby uspořádat 25. května.

Legitimitu těchto voleb ale Janukovyč neuznává a považuje se stále za hlavu ukrajinského státu. Zároveň trvá na tom, aby byla dodržena původní dohoda s opozicí, která počítala s volbami letos v prosinci. [celá zpráva]

Tymošenková: Stíhání bylo politickou mstou

Tymošenkovou propustili z vězení minulý týden v sobotu krátce po sesazení prezidenta Viktora Janukovyče, který byl jejím politickým protivníkem. Za mřížemi strávila tři roky. Odsouzena byla na sedm let za zneužití pravomocí v souvislosti s nevýhodnou smlouvou o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Tymošenková tvrdila, že stíhání bylo politickou mstou Janukovyče. To, že chce kandidovat na prezidentku, prohlásila původně hned po svém propuštění v Charkově, pak se ale objevily informace, že o vrcholné politické funkce nestojí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Tymošenková je na svobodě

Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková v sobotu podle ukrajinské agentury TSN vyšla z charkovského vězení. Stalo se tak na základě rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám