Hlavní obsah

Týden před volbami vypukl na Slovensku další skandál

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Týden před parlamentními volbami na Slovensku otřásá politickou scénou skandál s petičními archy nového hnutí 99% - občanský hlas. Ministerstvo vnitra odhalilo, že část podpisů potřebných pro registraci nové strany byla falešná. Hnutí 99% - občanský hlas varovalo, že pokud případ nebude do voleb vyšetřen, napadne výsledky hlasování.

Foto: ČTK

Článek

Šéf hnutí Ivan Weiss tvrdí, že s petičními archy se na ministerstvu vnitra manipulovalo. „Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl Weiss.

Zkoumání podpisů na petičních arších hnutí bylo podle Weisse politicky motivované. Archy s podpisy odevzdalo hnutí loni 25. listopadu. Ministerstvo vnitra prověřilo jejich platnost a 6. prosince 2011 hnutí 99% - občanský hlas zaregistrovalo. Weiss tvrdí, že opětovné prověřování začalo až po zveřejnění průzkumů veřejného mínění, jejichž výsledky naznačují, že hnutí 99% - občanský hlas se v březnových volbách může dostat do parlamentu.

Kandidát hnutí Pavol Pavlík označil celou kauzu za politickou. „Cílem je zastrašit a ovlivnit naše podporovatele,“ uvedl. Policie se totiž ptá lidí, kteří petiční archy podepsali, na pravost jejich podpisu. Podle hnutí se někteří občané polekali a popřeli pravost svého podpisu.

Pro registraci strany nebo hnutí je potřebné odevzdat na ministerstvu vnitra petiční archy s minimálně 10 000 podpisy občanů.

Mrtvé duše

Policie tvrdí, že náhodně vybrala z archů 200 podpisů a všechny byly falešné nebo patřily mrtvým osobám. Oslovení občané popřeli, že svým podpisem podpořili vznik hnutí 99% - občanský hlas. Pokud by byla zrušena registrace hnutí, a to by se tak nemohlo zúčastnit voleb, podle právníků by to způsobilo politickou krizi. Zákon totiž s něčím podobným nepočítá. „Mohlo by se stát, že ústavní soud rozhodne, že nově zvolený parlament je nelegitimní a nařídil by opakování voleb,“ upozornil nejmenovaný právník.

Do redakce deníku Nový čas telefonovali čtenáři, jejichž jména se na arších objevila, ale petici nepodepsali. „Čtyři a půl měsíce jsem byla v zahraničí a petici jsem určitě nepodepsala,“ uvedla například Dominika Mičechová.

Hnutí 99% - občanský hlas odevzdalo při registraci 14 tisíc podpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám