Hlavní obsah

Turecko: Teroristu, který vraždil na letišti, jsme před rokem vyhostili a varovali Belgii

Ankara
Aktualizováno

Jeden z útočníků z Bruselu se před rokem nacházel na území Turecka, které ho vyhostilo do Belgie a belgickou stranu varovalo. Podle listu Hürriyet to ve čtvrtek řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Atentátníkem byl podle něj Ibrahim El Bakraoui.

Foto: Murad Sezer/Files, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Jeden z útočníků v Bruselu je osoba, kterou jsme v červnu 2015 zadrželi v provincii Gaziantep a vyhostili,“ uvedl Erdogan.

Turecký prezident poznamenal, že úřady na dotyčného písemně upozornily belgickou ambasádu v Ankaře, ale i Nizozemsko. Uvedly, že se jedná o islamistického bojovníka. Stalo se to 14. července loňského roku.

„Belgičané však útočníka navzdory vyhoštění propustili,“ dodal Erdogan, podle něhož belgická strana neobjevila žádné napojení podezřelého na teroristy.

Erdoganův úřad později oznámil, že prezident měl na mysli Ibrahima El Bakraoui, který zaútočil na bruselském letišti. Jeho bratr pak zabíjel v metru. [celá zpráva]

Provincie Gaziantep se nachází na jihu Turecka u hranice se Sýrií.

Podle izraelského listu Ha'arec měly belgické i další evropské tajné služby informace o chystaném atentátu v Bruselu. Jak napsala ČTK, služby prý věděly "s velkou jistotou" i to, že cílem by se měly stát letiště a metro. Naplánovány byly útoky v centrále Islámského státu ve východosyrském městě Rakka, píše Ha'arec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám