Hlavní obsah

Turecko obrátilo: Žádní nacisti, teď prosí Německo o peníze

Ankara

Postoj Turecka k Německu se po referendu o změně ústavy změnil jako mávnutím kouzelného proutku. Zatímco ještě před několika týdny znělo z Ankary, že se spolkové úřady uchylují k nacistickým praktikám, nyní už místopředseda vlády hovoří o usmiřování a o tom, že Turecko Němce potřebuje.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Stoupenec prezidenta Erdogana drží v rukách tureckou vlajku na oslavu vítězství nad pučisty.

Článek

„Domnívám se, že nastal čas normalizovat naše vztahy,“ řekl v rozhovoru pro německý deník Bild turecký vicepremiér Mehmet Simsek. A vzápětí se rozhovořil o tom, že Turecko Němce žádá o finanční pomoc.

Řeč o ekonomické pomoci Turecku byla podle Simseka minulý týden na summitu států G20, tedy dvaceti největších ekonomik světa. Političtí lídři podle něj probírali, jak dostat Turecko zpět na nohy. „Právě proto potřebujeme Německo,“ konstatoval Simsek.

V tom má pravdu; Německo je vůbec největším tureckým obchodním partnerem. Objem obchodu v loňském roce dosáhl 37 miliard eur. To je v přepočtu 991 miliard korun.

Troufalost, zaznělo z Berlína

Podle deníku Tagesspiegel ale Turci mohou jen těžko očekávat, že se jejich obrat v Bundestagu setká s pochopením. „To, že se nyní vicepremiér Mehmet Simsek chová, jako by se nic nestalo, je velká troufalost,” řekl například Özcan Mutlu ze Strany zelených, který je sám tureckého původu.

Turecko-německé vztahy se krajně vyostřily poté, co spolkové úřady tureckým politikům zakázaly mezi příslušníky početné turecké menšiny v Německu lobovat za kladné rozhodnutí v referendu o zásadním posílení pravomocí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. [celá zpráva]

Ankara nařkla Německo a další členské země Evropské unie, které se zachovaly stejně, z popírání svobody slova a nacistických praktik. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám