Hlavní obsah

Tsipras uklidnil EU, Řecko chce hledat společné východisko z krize

Atény

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz po jednáních s novým řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem ve čtvrtek uvítal ochotu řecké vlády jednat s věřiteli o snaze Atén změnit podmínky mezinárodní úvěrové pomoci a nepodnikat jednostranné kroky.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras (vpravo) a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Článek

Podle Schulze je Řecko připraveno „diskutovat” se svými evropskými partnery a hledat s nimi „řešení na společném základě”.

„Viděl jsem, že vláda Alexise Tsiprase neuvažuje o tom, že bude jednat na vlastní pěst, ale chce, aby tyto návrhy byly projednány s partnery. Myslím si, že to je velmi dobrá zpráva,” dodal Schulz podle agentury Reuters.

„Byla tu obava, že Alexis Tsipras půjde svou vlastní cestou, ale to není pravda, podporuje diskuzi. Řecko hledá řešení na společném základě se svými evropskými partnery,” citovala Schulze agentura AFP.

"Jednáme se svými evropskými partnery, abychom našli úplné a vzájemně užitečné řešení, a to si žádá nějaký čas," podotkl po schůzce Tsipras a dodal, že „Evropa překoná krizi a vyjde z ní silnější s větší solidaritou a vzájemnou důvěrou."

Testování postojů Atén

Podle evropských diplomatů měl Schulz jako první bruselský emisar testovat skutečné záměry řecké levice. Schulz s Tsiprasem jednal den před příjezdem šéfa takzvané Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema.

Podle řeckého ministerstva financí právě u příležitosti Dijsselbloemovy návštěvy bude zahájeno celkové vyjednávání Řecka s jeho partnery o změnách podmínek mezinárodní úvěrové pomoci. Dosavadní splácení obřího řeckého dluhu a podmínky záchranného programu EU označil Tsipras v předchozích dnech za neudržitelné.

Nové úvěrové podmínky

Varufakis má podle Reuters v neděli letět do Londýna, kde se sejde se svým britským protějškem Georgem Osbornem a investory. V pondělí zamíří do Paříže, kde bude jednat s tamními ministry financí a hospodářství. V úterý pak navštíví Řím.

O návštěvě nejdůležitějšího partnera v eurozóně, tedy Německa, ale žádná zmínka zatím nepadla. Řecký ministr svou cestou chce získat podporu pro vyjednání nových podmínkách a uzavření jakési přemosťovací dohody, která by nahradila nynější smlouvy.

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel na schůzi německého parlamentu prohlásil, že Řecko by svými vnitřními politickými debatami nemělo zatěžovat zbytek Evropy. Problémy, s nimiž se nyní Atény potýkají, jsou podle něj důsledkem řeckých nepořádků, nikoli vinou zahraničních věřitelů.

Země by měla zůstat v eurozóně, premiér Tsipras ale musí respektovat podmínky záchranného programu, řekl Gabriel. Stejný názor má Gabrielův francouzský kolega Emmanuel Macron: „Žádné speciální úlevy v důsledku změněné politické situace neexistují. Řecko má vůči eurozóně závazky, které musí dodržet.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám